Noutati stiintifice

Superlaserul de la Măgurele, un instrument puternic al cercetătorilor în lupta împotriva cancerului

on .

eli resize rsCrearea celui mai puternic fascicul de lumină produs vreodată este obiectivul unui experiment paneuropean care îşi propune să lupte mai eficient împotriva cancerului, să elimine reziduurile radioactive şi chiar să deschidă noi orizonturi fizicii materialelor, informează sâmbătă EFE.

Acest laser, care se aşteaptă să fie cel mai puternic din lume, la intrarea sa în funcţiune, în 2015, va fi instalat la Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele, la 15 kilometri sud-vest de Bucureşti, cândva un centru de elită în interiorul blocului comunist şi care speră să-şi recapete importanţa cu ajutorul acestui proiect.

Noul coronavirus este mai puţin infecţios, dar mai periculos decât SARS

on .

1708921080 1369151829 rsNoul coronavirus MERS (sindromul respirator viral din Orientul Mijlociu), apărut în anul 2012, este mai puţin infecţios decât virusul SARS care, în anul 2003, a provocat moartea a 800 de persoane, se arată într-un studiu publicat vineri de revista medicală The Lancet şi preluat de AFP.

Cercetarea a fost realizată pe baza evaluării a 47 de pacienţi infectaţi cu MERS în Arabia Saudită, ţara unde s-au înregistrat majoritatea cazurilor de îmbolnăvire.

Berea fără alcool poate mări cu până la 30% nivelul antioxidanţilor din laptele matern

on .

woman-drinking-beer rsBerea fără alcool poate ajuta la ridicarea cu până la 30% a nivelului de antioxidanţi din laptele matern, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Valencia şi Spitalul Universitar Dr. Peset.

"Iată că de această dată atenţia cercetătorilor spanioli s-a îndreptat către berea fără alcool. Fabricată din aceleaşi ingrediente naturale specifice berii, varianta fără alcool a celebrei băuturi prezintă însă şi marele avantaj de a putea fi consumată în orice moment al zilei. Mai mult, poate fi băută chiar în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare a bebeluşilor. Rezultatele studiului sunt fără îndoială interesante şi explicabile dacă e să luam în considerare doar calităţile hameiului, de pildă.

Fată sau băiat? Pe viitor părinţii vor decide

on .

boy or girl rsO clinică privată de reproducere asistată din Barcelona a început să strângă semnături pentru a permite cuplurilor sau femeilor singure să se supună unor tehnici speciale pentru a putea alege sexul copilului lor, lucru care este interzis în legislaţia spaniolă, deşi este permis în ţări precum SUA, Mexic, sau Iordania.

Institutul de studii privind reproducerea Cefer a prezentat în ianuarie o iniţiativă legislativă populară (IPL) pentru a schimba legea şi, după demersurile necesare, a început să caute jumătate de milion de persoane care să o sprijine, cum s-a făcut deja cu Asociaţia Naţională a Clinicilor de Reproducere Asistată (ANACER), care înglobează mai multe centre private.

A fost descoperită o nouă componentă a ochiului uman

on .

Human-eye-001P rsÎncă se mai descoperă lucruri noi despre corpul uman. O echipă de cercetători a descoperit o nouă componentă a ochiului, scrie hugffingtonpost.fr.

Harminder Dua, profesor la Universitatea din Nottingham, a identificat un nou strat la corneea umană, partea transparentă din jurul globului ocular. Acest strat - care se va numi de acum stratul Dua - este al şaselea al corneei şi se află în spatele ochiului.

Un tratament preventiv reduce la jumătate riscul infectării cu HIV în rândul toxicomanilor

on .

hiv virus particles computer artwork hiv human immunodeficiency virus causes aids acquired imm F0013162 rsUn tratament preventiv pe bază de antiretrovirale reduce aproape la jumătate riscul de infecţie cu HIV la persoanele care îşi injectează droguri, potrivit unui studiu publicat în ediţia electronică de joi a revistei medicale britanice The Lancet, transmite AFP.

Studii anterioare au arătat eficacitatea profilaxiei preexpunere (PrEP) în privinţa reducerii transmiterii sexuale a HIV atât la heterosexuali, cât şi la homosexuali, precum şi în ce priveşte transmiterea de la mamă la copil, dar este prima dată când cercetări de acest tip au fost făcute pe toxicomani, relevă studiul citat.

Două analgezice comune pot creşte riscul de probleme cardiace

on .

20051214pills rsDouă analgezice comune, ibuprofenul şi diclofenacul, pot creşte uşor riscul de probleme cardiace, dacă sunt luate în doze mari o perioadă lungă de timp, informează joi BBC, citând un studiu publicat în revista medicală Lancet.

Deşi acest risc li se poate părea acceptabil unora dintre pacienţi, cercetătorii susţin că cei care iau aceste medicamente trebuie să facă alegeri în cunoştinţă de cauză. Persoanele care suferă o formă severe de artrită folosesc ibuprofen sau diclofenac, care au şi rol antiinflamator, în viaţa de fiecare zi.

Novartis va prezenta rezultatele a 170 de studii

on .

Novartis rsGrupul farmaceutic elveţian Novartis a anunţat miercuri că va prezenta, în cursul unor congrese medicale, rezultatele a 170 de studii privind cazuri de cancer la sân şi plămâni precum şi de leucemie, relatează AFP.

Studiile vizează în special eficacitatea Tasigna, un nou tratament pentru o formă de cancer în sânge, medicament care urmează să înlocuiască Glivec, unul dintre medicamentele grupului elveţian al cărui brevet expiră în 2015. Grupul va prezenta de asemenea rezultatele primelor teste clinice ale LDK378, un tratament pentru cancer la plămân.

Şi spermatozoizii îmbătrânesc

on .

spermatozoid 69596300 rsTeoretic, bărbaţii nu au limită de vârstă pentru reproducere, însă şi spermatozoizii îmbătrânesc şi suferă diverse mutaţii, relatează passionsante.be.

Contrar femeilor (în viaţa cărora intervine menopauza), la bărbaţi nu încetează capacitatea de reproducere. Cercetări anterioare arătaseră totuşi că, odată cu trecerea timpului, scade treptat calitatea spermei (începând din deceniul al patrulea de viaţă), ceea ce influenţează fertilitatea şi face mai complicată procreerea.

Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare

on .

embryonic-stem-cel 1245048c rsCercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.

Fără să producă clone, oamenii de ştiinţă au demonstrat prima oară prin cercetările lor aduse la cunoştinţa publicului miercuri că se pot crea celule stem embrionare identice din punct de vedere genetic cu persoana de la care se pleacă.

Clorul predispune la alergii

on .

kids-in-pool rsExpunerea la clorul din piscine înainte de vârsta de trei ani creşte riscul de a dezvolta o sensibilitate alergică de la şapte ani, arată rezultatele unui nou studiu, realizat de Centrul de toxicologie şi farmacologie aplicată al UCL.

Potrivit cercetătorilor, care publică rezultatele studiului în International Journal of Hygiene and Environmental Health, copiii prezintă un risc de sensibilitate la acarieni, cel mai răspândit alergen, de trei ori mai mare dacă au petrecut 30 de ore într-un bazin cu apă cu clor. Riscul este de patru ori mai mare când copiii au petrecut într-o astfel de piscină peste 60 de ore.

Cât de toxice sunt rujurile de buze?

on .

ruj de buze toxicO echipă de cercetători californieni a descoperit prezenţa unor metale grele toxice (aluminiu, mangan, crom) în 32 rujuri şi flacoane cu luciu de buze cumpărate din comerţ. Constatarea nu este nouă: în 2007, un studiu pusese în evidenţă prezenţa acestora în rujuri.


De această dată însă cercetătorii de la Berkeley s-au ocupat de dozele absorbite de utilizatoarele de ruj, arătând că rujarea buzelor poate fi uneori toxică, avertizează studiul apărut în revista Environmental Health Perspectives.

Decodarea viselor ajută la înţelegerea maladiilor psihologice şi chiar la ...comandarea maşinilor prin puterea gândului

on .

651x322 intalnire-intre-procesatorii-de-tutun-si-ministrul-sanatatii-5554 rs rsO echipă de cercetători japonezi a anunţat că a reuşit să citească o parte din visul uman, o experienţă incitantă, pe care ei o consideră utilă pentru a analiza starea psihică a indivizilor, pentru a înţelege maladiile psihologice sau, mai mult, pentru a comanda maşini prin puterea gândului, relatează vineri AFP.

''De mult timp, oamenii se interesează de vis şi de înţelesurile sale, dar, până în prezent, doar cel care are un vis îi ştie conţinutul'', reamintesc cercetătorii de la laboratorul Yukiyasu Kamitani, al Institutului internaţional de cercetări din domeniul telecomunicaţiilor avansate.

Terapia celulară oferă speranţe în tratarea leucemiei la copii

on .

380x250 tratarea-leucemiei-la-copii-posibila-prin-terapie-celulara rsCercetătorii americani au înregistrat succese încurajatoare în noul tip de terapie celulară, care a permis să elimine la o fetiţă în vârstă de 7 ani orice urmă de leucemie prin 'reprogramarea' limfocitelor T pentru ca acestea să atace celulele canceroase, se arată într-un studiu elaborat de Universitatea din Pennsylvania şi publicat luni de New England Journal of Medicine.

Cazul lui Emily Whitehead oferă speranţe în direcţia unui nou demers terapeutic pentru tratamentul formei agresive de leucemie de care suferea, numită leucemie limfoblastică acută, şi care ar putea să aducă într-un anumit orizont de timp posibilitatea de a se renunţa la chimioterapie sau la transplantul de măduvă osoasă.

O firmă japoneză a prezentat un telefon mobil care măsoară pulsul

on .

un-telefon-inteligent-capabil-sa-masoare-pulsul-utilizatorului-creat-de-cercetatorii-japonezi size2 rsO firmă japoneză a prezentat luni un telefon mobil care poate măsura pulsul utilizatorului. Fujitsu intenţionează să comercializeze în cursul anului viitor telefonul care va permite strângerea de date referitoare la sănătate la serviciu sau acasă, fără a mai fi nevoie de instrumente de măsurare speciale, relatează AFP.

Aparatul funcţionează prin măsurarea variaţiilor de strălucire ale feţei unei persoane, cauzate de fluxul sanguin. Ţinând smartphone-ul îndreptat spre faţă cinci secunde, aparatul poate măsura nivelul hemoglobinei, folosindu-se de calitatea acestei proteine de a absorbi lumina verde din spectrul vizibil.

Sexul este, şi la propriu, o armă împotriva durerilor de cap

on .

167 weekly-sex-qa flash rsDacă soţia sau prietena vă refuză avansurile invocând uzata scuză că o doare capul, puteţi să-i explicaţi că un nou studiu publicat în numărul din martie al revistei ştiinţifice Cephalagia certifică faptul că relaţiile sexuale pot stopa durerile de cap.

Conform acestui studiu, activitatea sexuală are efectul de a îndepărta durerea de cap pentru aproape două treimi dintre pacienţii care suferă de migrene, iar unii dintre pacienţi au ţinut să precizeze că folosesc sexul ca pe o terapie atunci când îi doare capul.

Insomniile şi insuficienţa cardiacă ar fi coralate, potrivit unui studiu recent

on .

insomnie ba 91358600 rsRiscul de a dezvolta o insuficienţă cardiacă ar fi de trei ori mai mare (353%) la persoanele care suferă de tulburări ale somnului, arată un studiu norvegian apărut miercuri în revista 'European Heart Journal', preluat de ediţia franceză a Huffington Post.

'Am constatat o corelaţie între riscurile de insuficienţă cardiacă şi prezenţa recurentă a trei simptome majore ale insomniei: dificultatea zilnică de a adormi, de a continua somnul de noapte şi incapacitatea de a se trezi în formă bună', spune doctorul Lars Laugsand.

Insuficienţa vitaminei D creşte riscul alergiilor la alimente în cazul copiilor

on .

vitaminad rsInsuficienţa vitaminei D în organismul copiilor creşte de trei ori probabilitatea ca aceştia să dezvolte reacţii alergice la medicamente, avertizează un studiu al institutului australian Murdoch (MCRI) publicat luni în revista The Journal of Allergy and Clinical Immunology şi preluat de agenţia EFE.

Cercetătorii australieni au mai descoperit că insuficienţa vitaminei D, numită şi 'vitamina soarelui', creşte şi riscul unor alergii la diferite alimente, deşi nu au găsit o corelaţie între lipsa acesteia şi eczeme.

Infectarea cu HIV creşte cu 50% riscul de infarct

on .

hiv-laevo-black-russell-kightley rsInfectarea cu HIV, virusul care provoacă SIDA, sporeşte cu circa 50% riscul de criză cardiacă, potrivit unui studiu realizat în rândul a 82.000 de persoane din SUA şi făcut public luni, care confirmă cercetări precedente, informează AFP.

"Din trei grupe de vârstă, frecvenţa medie a infarctelor a fost în mod consecvent net mai ridicată în rândul subiecţilor seropozitivi comparativ cu cei care nu erau infectaţi cu HIV", concluzionează autorii acestei cercetări apărute în 'Archives of Internal Medicine', o publicaţie a 'Journal of the American Medical Association' (JAMA).

Alzheimerul este rezultatul evoluţiei speciei umane

on .

alzheimer-neuro-optimizer rsBoala Alzheimer este 'preţul' pe care trebuie să-l plătim noi, urmaşii lui 'Homo sapiens', pentru evoluţia noastră cerebrală, se consideră într-un studiu publicat în revista 'Journal of Alzheimer's Disease' şi preluat joi de agenţia EFE.

Dacă până în prezent Alzheimerul era pus pe seama distrugerilor celulare din zonele frontală şi temporală ale creierului, această investigaţie realizată în ultimii trei ani este axată pe o fază mai timpurie a bolii, în care se constată un defect metabolic localizat în zonele parietale, unde se găseşte capacitatea cognitivă care îl diferenţiază pe Homo Sapiens de celelalte animale, inclusiv de primate.

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!