Insomniile şi insuficienţa cardiacă ar fi coralate, potrivit unui studiu recent

on . . Accesări: 3088

insomnie ba 91358600 rsRiscul de a dezvolta o insuficienţă cardiacă ar fi de trei ori mai mare (353%) la persoanele care suferă de tulburări ale somnului, arată un studiu norvegian apărut miercuri în revista 'European Heart Journal', preluat de ediţia franceză a Huffington Post.

'Am constatat o corelaţie între riscurile de insuficienţă cardiacă şi prezenţa recurentă a trei simptome majore ale insomniei: dificultatea zilnică de a adormi, de a continua somnul de noapte şi incapacitatea de a se trezi în formă bună', spune doctorul Lars Laugsand.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, doctorul Laugsand şi colegii săi au folosit datele strânse din răspunsurile la un chestionar asupra insomniei, la care au participat 54.279 persoane între 20 şi 89 de ani, în cadrul unei anchete de sănătate efectuate în 1995-1997 în Norvegia. Niciuna din aceste persoane nu avea insuficienţă cardiacă la începutul perioadei de observaţie. Li s-a cerut să răspundă la un chestionar pentru a aprecia igiena somnului cu ajutorul unor întrebări de tipul 'Reuşiţi să dormiţi multă vreme?' sau 'Vă simţiţi în formă când vă treziţi dimineaţă?'.

Cercetătorii au ţinut sub observaţie participanţii la studiu până în 2008, an în care au constatat 1.412 cazuri de insuficienţă cardiacă. Odată eliminaţi factorii care ar fi putut influenţa rezultatele - vârsta, sexul, starea civilă, educaţia, locul de muncă, hipertensiunea arterială, colesterolul, diabetul, indicele de masă corporală, activitatea fizică, fumatul, alcoolul, depresia, anxietatea, etc. -, cercetătorii au observat că dificultăţile cronice de adormire şi de somn îndelungat, care duceau la o stare de oboseală mai mult de o dată pe săptămână, erau direct legate de un risc de insuficienţă cardiacă de trei-patru ori mai mare.

Deşi studiul arată că insomnia este legată de creşterea şanselor de a dezvolta o problemă cardiacă, el nu demonstrează că tulburările de somn ar fi cauza. 'Nu ştim dacă insuficienţa cardiacă este cu adevărat cauzată de insomnie. Chiar dacă nu este aşa, ea ar putea fi tratată acordând atenţie igienei somnului pacienţilor şi făcând terapii psihologice', se mai spune în studiu.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă insomnia este sau nu sursa directă a problemelor cardiovasculare. 'Este încă greu de înţeles de ce insomnia este legată de un risc crescut de insuficienţă cardiacă. Una din explicaţii ar putea consta în faptul că, declanşând reacţii de stres, ea afectează negativ mecanismul cardiac', apreciază dr Laugsand.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!