Lipsa somnului perturbă funcţionarea a sute de gene

on . . Accesări: 2828

sleepless-in-seattle-this-hypnosis-download-allows-you-to-sleep-sleep-sleep rsLipsa somnului perturbă funcţionarea a sute de gene legate de inflamare, sistemul imunitar şi răspunsul organismului la stres, potrivit unui studiu publicat marţi în SUA, relatează AFP.

Alte cercetări au relevat faptul că dormitul insuficient ar putea avea legătură cu obezitatea, maladiile cardiace şi carenţele cognitive, dar mecanismul molecular rămâne de neînţeles, au estimat autorii acestor ultime lucrări apărute în Procesele-verbale ale Academiei Americane de Ştiinţe /PNAS/, datate din 25 februarie până la 1 martie.

Pentru acest studiu, cercetătorii, îndeosebi Carla Moeller-Levet, de la Facultatea de Ştiinţe Medicale a Universităţii Surrey din Marea Britanie, au recrutat 26 de voluntari. Ei au trebuit să doarmă mai puţin de şase ore pe noapte timp de o săptămână şi peste nouă ore pe noapte în săptămâna care a urmat.

Pentru un adult, o noapte normală de somn este de şapte-opt ore.

După fiecare din cele două săptămâni au fost prelevate eşantioane de sânge de la fiecare dintre participanţi.

Analiza acidului ribonucleic /ARN/, o moleculă foarte apropiată chimic de ADN, a relevat efectele lipsei de somn asupra funcţionării a 711 gene la subiecţii studiului.

Printre altele, numărul de gene, a căror activitate este normală maximum pe toată durata zilei, s-a redus de la 1.855 la 1.481 şi amplitudinea expresiei altor gene a scăzut.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că numărul total al genelor afectate de lipsa de somn era de şapte ori mai mare după o săptămână cu nopţi foarte scurte.

Circa 40,6 milioane de americani activi /respectiv 30 %/ dorm în medie şase ore sau mai puţin, potrivit Centrelor federale de control şi de prevenţie a maladiilor.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!