Poluarea ar antrena o mortalitate sporită după un accident cardiac

on . . Accesări: 2413

Pollution rsExpunerea la poluarea din aer ar antrena o mortalitate sporită pentru persoanele care au suferit un infarct miocardic sau un atac de angină pectorală, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista European Heart Journal, relatează AFP.

Realizat pe un eşantion de 154.204 de pacienţi britanici spitalizaţi după un accident sau o afecţiune cardiacă în perioada 2004-2007, studiul a demonstrat că rata mortalităţii s-ar mări în acelaşi timp cu expunerea crescândă la particule fine PM 2,5, particule cu un diametru de 2,5 microni sau mai puţin, respectiv de 30 de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr.

Aceste particule pătrund în aparatul respirator mai profund decât particulele mai mari. Ele provin în principal de la circulaţia automobilelor şi de la industrie. Procentul de particule fine se exprimă sub formă de microni pe metru cub.

''Am descoperit că, pentru fiecare creştere de 10 ľg/m3 a particulelor PM 2,5, rata mortalităţii creşte cu 20 % ''. precizează Cathryn Tonne, epidemiolog londonez, care a condus lucrările împreună cu Paul Wilkinson, profesor de epidemiologie la Londra.

Cei doi cercetători au estimat că rata mortalităţii s-ar fi redus cu 12% dacă pacienţii n-ar fi fost expuşi la poluare atmosferică, în timp ce 4.783 de decese ar fi avut loc mai târziu.

Poluarea aerului este puternic suspectată c-ar avea un rol în maladiile cardiace, dar puţine studii s-au ocupat de impactul său privind supravieţuirea după un infarct miocardic.

Cercetătorii britanici au beneficiat de informaţii medicale detaliate referitoare la 154.000 de pacienţi spitalizaţi după un infarct. Dar ei n-au putut obţine cauzele exacte a 39.863 de decese intervenite între 2004 şi 2007, ceea ce constituie o limită a studiului, chiar dacă ei suspectează faptul că majoritatea dintre ele ar avea legătură cu maladia cardiacă.

Expunerea la poluare a fost evaluată, printre altele, doar în funcţie de locul de rezidenţă, fără a se lua în calcul eventuale deplasări.

''Mesajul cel mai important este că diminuarea poluării în zonele metropolitane reduce mortalitatea cardiovasculară într-un interval de timp de numai câţiva ani'', a afirmat prof. Pier Mannucci din Milano într-un comentariu la studiu.

Contactată de AFP, Cathryn Tonne a declarat că se fac puţine cercetări privind marile oraşe din ţările în curs de dezvoltare, unde nivelul de poluare este în general superior şi unde procentul de maladii cardiovasculare creşte rapid.

''Când la Milano lumea este preocupată dacă concentraţiile de particule fine PM 2,5 ating 100, în timp ce ele pot atinge 1.000 în China, imaginaţi-vă diferenţa în termeni de risc şi efectele asupra sănătăţii'', a conchis Pier Mannucci.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!