Atenţie la substanţele cancerigene din vopseaua de păr şi lacul de unghii

on . . Accesări: 3731

lac_unghii.jpgPotrivit Institutului American de Cancer, vopseaua de păr conţine peste 5000 de substanţe chimice, unele dintre ele având un potenţial ridicat de a cauza cancer. Săptămâna trecută, cercetărorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din California au avertizat Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) cu privire la substanţele chimice care sunt degajate în aer într-un salon de înfrumuseţare, sugerând că există un nivel extrem de ridicat de toluen şi alte substanţe chimice foarte periculoase, ba chiar şi methyl-methacrylate, o substanţă care ar fi interzisă în Statele Unite ale Americii încă din anul 1974.

Cele mai îngrijorătoare ingrediente pe care le găsim în aproape toate produsele pentru unghii şi păr sunt formaldehida, toluenul şi dibutyl-phthalates (DBP) care sunt asociate cu tulburările endocrine, cancer şi malformaţii la naştere. Formaldehida are efecte cancerigene, spun specialiştii.

Astfel este ridicat riscul de cancer de vezică urinară, în special la persoanele care lucrează în saloanele de înfrumuseţare (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, anul 2008) şi cel de leucemie, în special la femeile care au folosit vopselele de păr care au fost produse înainte de 1980. Însă, riscul de cancer în sânge nu este foarte ridicat, odată cu scoaterea ingredientelor periculoase, după cum se arată în studiile realizate mai recent.

Deşi la începuturi, lacul de unghii era un produs natural care avea la bază ingrediente precum ceara de albine, albuşul de ou, pigmenţi vegetali, în prezent numeroase organizaţii atrag atenţia cu privire la numeroasele substanţe chimice care există în aceste produse. Printre cele mai folosite ingrediente şi cu riscuri reale pentru sănătate se numără toluenul (cancerigen, distruge sistemul imunitar, afectează sistemul reproducător), formaldehida (cancerigenă, cauzează reacţii alergice serioase, foarte nocivă pentru astmatici), conservanţii, coloranţii, ftalaţii (cancerigeni, risc de malformaţii congenitale) şi parfumurile.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!