Aviz moderat asupra virtuţilor anticanceroase ale vitaminei D

on . . Accesări: 2550

vitamind.jpgAvizul dat de Institutul american de Medicină este moderat în privinţa virtuţilor anticanceroase sau pentru păstrarea sănătăţii vasculare, atribuite vitaminei D, după ce a analizat aproape o mie de studii publicate. Un mare număr de materiale ştiinţifice confirmă importanţa vitaminei D şi a calciului în favorizarea creşterii osoase şi menţinerea unei stări bune a scheletului, subliniază documentul. Pe această bază, Institutul a stabilit noi niveluri maxime de vitamina D şi calciu care se pot lua zilnic, arătând că majoritatea americanilor şi canadienilor iau cantităţi suficiente, după cum au arătat analizele de sânge.

Echipa de medici care a redactat raportul a trecut în revistă multe studii şi rapoarte în care se arătau efectele benefice ale vitaminei D asupra sănătăţii, îndeosebi împotriva cancerului, afecţiunilor vasculare, bolilor autoimune şi a diabetului. Multe studii menţionează că aceste efecte sunt posibile, însă altele au avut rezultate mai moderate sau chiar contrare, făcând imposibilă afirmarea tuturor virtuţilor medicale atribuite vitaminei D, explică Institutul de Medicină. Sunt necesare teste clinice riguroase care să dovedească efectele vitaminei D în prevenirea acestor boli, se spune în raport. Autorii precizează că se credea că vitamina E are efecte protectoare pentru sistemul cardiovascular, dar testele clinice n-au dovedit acest lucru.

Raportul trage concluzia că, pentru o sănătate optimă a scheletului, americanii şi canadienii sub 70 de ani au nevoie de 600 unităţi internaţionale (UI) de vitamina D pe zi şi de 800 UI după 71 de ani. În ceea ce priveşte calciul, nevoile variază între 700 mg pe zi la copiii de 1-3 ani, 1 000 mg la cei de la 4 la 8 ani şi 1 300 mg între 9 şi 18 ani. Adulţilor între 19 şi 50 de ani le sunt suficiente 1 000 mg/zi. Femeilor de peste 51 de ani le trebuie cel puţin 1 200 mg de calciu pe zi, iar bărbaţilor sub 71 de ani le ajung 1 000 mg/zi şi, după această vârstă, 1 200 mg/zi.

Raportul avertizează în privinţa cantităţilor excesive de vitamină D şi calciu. O cantitate prea mare de calciu poate produce calculi renali, iar un exces de vitamina D pe o perioadă mai lungă poate avea efecte nedorite asupra rinichilor şi inimii. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!