Avantajele implantului cohlear, discutate de specialişti în ORL şi profesori

on . . Accesări: 3659

auz.jpgSpecialişti ai Catedrei ORL a Facultăţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' şi profesori de la Liceul pentru deficienţi de auz au discutat, miercuri, despre avantajele pe care le oferă implantul cohlear la copiii afectaţi de hipoacuzie în cadrul unei mese rotunde organizate la Clinica ORL. ªeful Clinicii, prof. dr. Marcel Cosgarea, conf. dr. Constantin Lazăr şi asist. dr. Violeta Nicula au prezentat modalităţile de diagnostic în hipoacuzie şi cele de remediere a acestui simptom, precum şi tehnici chirurgicale în implantul de ureche medie şi cohlear.

La masa rotundă au fost invitaţi profesorii Alina Boca şi Dorina Chira de la Liceul pentru deficienţi de auz din Cluj-Napoca, care s-au referit, în intervenţiile lor, la procedeele utilizate în activitatea lor didactică pentru recuperarea auditiv-verbală a copiilor care au fost supuşi unui implant cohlear. Alterarea funcţiei auditive produce tulburări în orientarea unei persoane în mediul înconjurător, dar mai ales dificultăţi de comunicare cu semenii. Hipoacuzia nu este de fapt o boală, ci un simptom ce poate avea cauze multiple, spun specialiştii.

Pe de altă parte, surditatea copilului constituie o preocupare aparte a medicinii, deoarece, spre deosebire de adult, pierderea auzului la o vârstă fragedă influenţează profund şi grav formarea intelectuală şi psihologică a copilului. Un implant cohlear constă în fixarea unui dispozitiv miniatural - o spirală cu mai mulţi electrozi de contact - în urechea internă. Acest mic aparat le permite persoanelor cu hipoacuzie profundă să recepţioneze sunetele. Potrivit şefului clinicii, prof. dr. Marcel Cosgarea, unitatea sanitară clujeană are deja o experienţă bogată în cazul implanturilor cohleare, ''chiar rezolvări spectaculoase''. ''Vârsta ideală pentru implantul cohlear este între unu şi doi ani. În literatura de specialitate sunt amintite şi cazuri cu vârste mult mai mici, de şase sau opt luni. Durata maximă a unui implant cohlear este de aproximativ 20 de ani. Ca o concluzie, implantul cohlear îmbunătăţeşte abilitatea purtătorului de a înţelege cuvintele şi de a vorbi clar. Exact ce se reuşeşte şi la Clinica ORL din Cluj-Napoca'', a spus şeful unităţii medicale.

Un grup de copii, pacienţi ai Clinicii, în urma implanturilor cohleare efectuate, au oferit, în cadrul reuniunii, un mic moment artistic. Masa rotundă a fost organizată în cadrul Zilelor Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu'. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!