Astărăstoae: Sunt profund mâhnit de mesajul negativ al preşedintelui

on . . Accesări: 2645

asyarastoae.jpgPreşedintele Colegiului Medicilor din România, (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, pentru Agerpres, că este profund mâhnit de mesajul negativ transmis de preşedintele Traian Băsescu cadrelor medicale. 'Acest mesaj dovedeşte o viziune a decidenţilor care nu sunt preocupaţi de politici reale de sănătate. Acest lucru pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar la standarde de calitate' a afirmat preşedintele CMR. Acesta a precizat că, în ultimii trei ani, au plecat din ţară peste 6.000 de medici, iar, în acest an, cererile au crescut îngrijorător - la aproximativ 2.000.

'Locurile libere nu se pot ocupa, pentru că posturile sunt blocate. Reglementările actuale prevăd o singură angajare la şapte locuri care se eliberează. Acest lucru face imposibilă funcţionarea sistemului de sănătate ' a subliniat prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR1, că, în momentul de faţă, România nu poate oferi soluţii de absorbţie rapidă a forţei de muncă, în condiţiile în care rata şomajului s-a situat, în luna iulie, la 7,43%.
'Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă, dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine, unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de faţă, statul român nu poate să-şi plătească medicii, profesorii, cum ar merita să-i plătească', a declarat Băsescu la remarca moderatorului privind exodul medicilor români în străinătate.

Băsescu a susţinut că ştie medici de 35-40 de ani care pleacă din ţară nu pentru că nu se realizează material aici, ci pentru că nu au nicio perspectivă de evoluţie în carieră, 'pentru că sunt structurile anchilozate care nu lasă medicii care vin din urmă să evolueze'.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!