Au fost închise centrele de dializă din spitalele publice din Capitală

on . . Accesări: 3166

dializa.jpgSocietatea Română de Nefrologie (SRN) protestează faţă de modul discriminatoriu în care statul alocă fonduri pentru dializă, preferând centrele private. Din acest motiv, spitalele publice nu vor mai putea dializa bolnavii cu insuficienţă renală acută aflaţi în comă. "Din păcate am fost obligaţi să anunţăm autorităţile de sănătate publică despre faptul că am închis centrele de dializă din Capitală din spitalele publice, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că nu ne va aloca aceleaşi sume ca în sistemul privat, ci de aproape cinci ori mai puţin. În spitalul public o dializă pentru insuficienţă renală acută, pacient în comă, se plăteşte la nivel de DRG, adică plata pe caz rezolvat, în schimb la unităţile private, statul plăteşte procedura în sine, adică de cinci, chiar zece ori mai mult", potrivit afimaţiilor conducerii societăţii.

Managerul Spitalului "Sf. Ioan" din Capitală, profesor doctor Alexandru Ciocâlteu, a declarat că în urmă cu o zi a cerut Direcţiei de Sănătate Bucureşti să închidă centrul de dializă, întrucât CNAS a refuzat să aloce bani pentru funcţionarea unităţii. "Din păcate, suntem un spital de urgenţă. Vin bolnavi în stare gravă, în comă, care au nevoie de dializă. Fondurile alocate de CNAS sunt mult mai mici decât cele acordate sistemului privat pentru aceste proceduri. Din păcate costurile dializei sunt mari şi nu putem să tratăm aceste cazuri ca pe orice alte cazuri care nu presupun cheltuieli foarte mari", a spus profesorul Ciocâlteu pentru Mediafax.

O situaţie similară este înregistrată şi la Spitalul de Nefrologie "Carol Davila" din Capitală. "Statul trebuie să plătească dializa la fel şi la spitalul public şi la centrul privat. Nu poţi da spitalului public o sumă care nu acoperă costurile acestei proceduri", a explicat directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale, Marius Savu.

Societatea de Nefrologie condamnă modul în care a fost făcută privatizarea sistemului de dializă şi faptul că în acest sector privat al dializei nu s-a făcut niciodată în cinci ani niciun control.

În replică, preşedintele CNAS, Lucian Duţă spune că bolnavii dializaţi sunt plătiţi la fel în spitalul public şi cel privat. "Diferenţa apare între modul în care a fost făcut contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru acelaşi pacient nu pot fi alocate două sume, una pe DRG şi alta pe dializă. Dacă pacientul este tratat ca un caz care vine în spital, atunci plata este pe bază de DRG. Dacă este internat pentru dializă, atunci trebuie raportat ca atare, întrucât banii pentru această procedură sunt la alt capitol ", a declarat preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!