Astărăstoae: Migrările în masă ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru decidenţi

on . . Accesări: 2667

glob.jpgPreşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ. dr. Vasile Astărăstoae, susţine că autorităţile ar trebui să îşi pună semne de întrebare în urma numărului mare de medici care intenţionează să migreze spre clinicile din străinătate. Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae a declarat duminică pentru Agerpres că este îngrijorător faptul că, la Târgul Internaţional de Cariere Medicale care s-a desfăşurat până acum la Bucureşti şi Iaşi, câteva mii de medici specialişti şi medici rezidenţi şi-au arătat disponibilitatea de a pleca să profeseze la clinici din străinătate.

"Sunt semne de îngrijorare pentru că la târgul de la Bucureşti s-au ocupat toate posturile oferite, la Cluj la fel şi, se pare, că la Iaşi este este aceeaşi situaţie. Astfel, putem vorbim de aproximativ 7.000 de medici care şi-au arătat şi îşi arată disponibilitatea de a pleca la muncă în străinătate. Desigur, trebuie să recunoaştem că de regulă placă doar 60 la sută dintre cei care frecventează astfel de târguri", a declarat pentru Agerpres prof. univ. dr. Astărăstoae.
Chiar şi aşa, susţine profesorul ieşean, numărul medicilor migranţi reprezintă o cifră enormă pentru sistemul de sănătate românesc, mai ales că în ofertele de muncă sunt căutate cu preponderenţă specialităţi deficitare şi în România, precum medicina de urgenţă, radiologia, chirurgia sau anestezia.

"Migrările în masă ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru decidenţii sistemului de sănătate, cu atât mai mult cu cât UE a evaluat că are nevoie în următorii trei ani de 150.000 de medici în plus", a mai spus prof. Astărăstoae.
Un alt motiv de îngrijorare, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din România, este cel al tentaţiei specialiştilor cu renume de a pleca să profeseze în clinici din străinătate chiar şi după zeci de ani de experienţă acumulaţi în spitalele şi clinicile din ţară.

“În acest moment, datorită faptului că locurile de muncă oferite nu mai sunt în zone defavorizate sau de mâna a doua, există un mare risc ca şi persoane supercalificate prin sistemul sanitar românesc să fie tentate să plece acolo unde sunt respectate, au mijloace la îndemână să facă cu adevărat medicină de performanţă şi, în plus, au o retribuţie de cinci sau de zece ori mai mare decât cea din România”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.
Sâmbătă şi duminică, opt dintre cele mai cunoscute agenţii de recrutare de nivel european s-au întâlnit la Iaşi în cadrul Târgului Internaţional de Cariere Medicale pentru a oferi posturi îndeosebi pentru medicii specialişti şi rezidenţi, dar şi pentru asistente medicale, farmacişti, psihologi clinicieni, dentişti. Cele mai mici salarii variază între 2.000-3.000 de euro pe lună şi sunt pentru medicii cu o vechime de doi ani, în timp ce pentru medicii cu experienţă clinicile din străinătate sunt dispuse să plătească lunar un salariu de 10.000-12.000 de euro.

Printre specializările medicale cu cea mai mare căutare la Târgul Internaţional de Cariere Medicale de la Iaşi s-a numărat anestezia, medicina de urgenţă, radiologia, medicina internă, chirurgia, medicina dentară şi tehnicieni de laborator.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!