Astărăstoae: Sistemul este subfinanţat, iar în domeniu nu s-a făcut reformă

on . . Accesări: 2817

medic.jpgPreşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, este de părere că din 1989 şi până în prezent nu s-a făcut o reformă reală în sistemul de sănătate şi consideră că acest domeniu este politizat, ''ceea ce nu este benefic''. 'În aceşti 20 de ani s-a trecut de la un sistem etatist la unul nu se ştie ce şi nefinanţat', a spus preşedintele CMR, la Adunarea Generală a organizaţiei. Prof. dr. Vasile Astărăstoae a subliniat că în tot acest timp procentul din PIB alocat sănătăţii a fost sub 4% comparativ cu 6% - 7% din PIB în alte ţări central şi est europene, sau cu 8 -10% din PIB în ţările OECD.

Preşedintele CMR apreciază că focalizarea pe controlul costurilor actuale în detrimentul creşterii finanţării a condus la o serie de consecinţe negative asupra stării de sănătate a populaţiei în general şi asupra celei a cetăţenilor aparţinând grupurilor defavorizate în special. În opinia sa, trebuie revizuit conceptul de responsabilitate socială şi individuală pentru sănătate cu scopul de a stabili care este balanţa justă dintre responsabilitatea socială şi individuală care să fundamenteze politici de sănătate .
'Este nevoie ca politicile de sănătate publică din România să îşi extindă responsabilitatea socială pentru sănătatea populaţiei. Este nevoie de politici intersectoriale care să vizeze atât organizarea şi finanţarea sistemului public, cât şi politicile din educaţie sau economie', a subliniat preşedintele CMR.

Astărăstoae a apreciat că trecerea spitalelor la autorităţile locale trebuie atent analizată, pentru că nu toate dispun de fonduri, iar politizarea sistemului va fi mai mare.
Preşedintele CMR consideră că propunerea de reevaluare a pensionărilor medicale pe motiv că numărul acestora este mare şi că există acte de corupţie în sistem nu este bună.
'Autorităţile statului au argumentat necesitatea reevaluării pensiilor, făcând referire la cifre care atestă o creştere a numărului de pensionări medicale în 2007 cu peste 30% faţă de 2006.O analiză atentă însă ar fi arătat că aceasta este doar o creştere relativă şi nu una absolută', a explicat preşedintele CMR./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!