Astărăstoaie: Cu 2,6% din PIB niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui

on . . Accesări: 2968

spital1.jpgPreşedintele Colegiului Medicilor din România, dr.Vasile Astărăstoaie, a atras atenţia, vineri, în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi din România, că niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui cu 2,6% din PIB, oricât de bun ar fi managerul. 'În prezent, politica de construcţie a bugetului în România este greşită. Se spune că managerii sunt incompetenţi, că există risipă, corupţie, dar de fapt nu se analizează adevăratele cauze. Cu 2,6% din PIB niciun sistem de sănătate nu poate supravieţui, indiferent de cine ar fi condus', a spus Astărăstoaie.

Totodată, el a subliniat că este obligaţia oricărui decident să respecte drepturile pacienţilor, menţionând că în ultimul timp s-au înregistrat tot felul de ''manipulări statistice''.

Preşedintele CMR s-a referit şi la avizele privind acordarea concediilor medicale, afirmând că în condiţiile în care România, pe toţi indicatorii de morbiditate, ocupă un nefericit loc 1 sau 2, este normal să benefieze de indemnizaţii de incapacitate de muncă. În Uniunea Europeană, media pentru aceste indemnizaţii este de 10%, în timp ce în România este de 13%.

În opinia sa, mulţi bolnavi nici nu se mai duc să-şi ia concedii medicale, pentru că le e teamă că îşi vor pierde locul de muncă sau sunt ameninţaţi. În ceea ce priveşte personalul medical care trebuie să acorde concediile medicale sau pensionările pe caz de boală, acesta le face după nişte criterii foarte dure, a subliniat preşedintele CMR.

''Nu se poate să reduci numărul concediilor medicale sau al pensiilor pe caz de boală dacă cineva are nevoie de asta'', a afirmat prof. Astărăstoaie, exemplificând că sunt judeţe în care a scăzut numărul acestora, cum ar fi judeţele Satu Mare, Vâlcea.

El a subliniat că ''niciodată un medic nu-şi va încălca jurământul şi va respecta dreptul pacientului, iar Colegiul Medicilor îi susţine''./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!