ATHENA este cel mai mare studiu efectuat vreodată pentru un medicament antiaritmic

on . . Accesări: 4187

inima2.jpgDescoperit şi dezvoltat de sanofi-aventis, Multaq este primul antiaritmic aprobat în Uniunea Europeană care a demonstrat, în cadrul studiului ATHENA, un beneficiu clinic în reducerea riscului de spitalizare din cauze cardiovasculare sau de deces de orice cauză, la pacienţii cu fibrilaţie atrială/flutter atrial. Autorizarea Multaq se bazează pe evaluarea rezultatelor obţinute în patru studii controlate cu placebo, efectuate la pacienţi cu fibrilaţie atrială (FA) sau flutter atrial (FLA): studiile EURIDIS, ADONIS, ERATO şi ATHENA; studiul DIONYSOS, care a comparat dronedarona cu amiodarona şi studiul ANDROMEDA, un studiu controlat cu placebo efectuat la pacienţi cu insuficienţă cardiacă, spitalizaţi recent pentru decompensarea insuficienţei lor cardiace sistolice.

Studiul ATHENA este cel mai mare studiu efectuat vreodată pentru un medicament antiaritmic, la pacienţi cu FA/FLA. Acest studiu a inclus 4628 de pacienţi şi a avut o perioadă de urmărire de 30 de luni. Acest studiu şi-a atins obiectivul principal şi a demonstrat că dronedarona, adăugată tratamentului convenţional, reduce cu 24% riscul de spitalizare de cauză cardiovasculară sau de deces, comparativ cu placebo. Această reducere a fost observată, în general, în toate sub-grupurile studiului, definite în funcţie de caracteristicile iniţiale ale pacienţilor sau medicamentele pe care aceştia le-au primit.
Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate au fost diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale, astenie (slăbiciune) şi erupţii cutanate.
Dronedarona prezintă avantajul că poate fi administrată în doza fixă, sub formă de comprimate de 400 mg, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, în timpul mesei. Tratamentul cu dronedaronă nu necesită o doză de încărcare şi poate fi iniţiat în ambulatoriu, cu monitorizare minimă.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!