Atenţie la medicamentele contrafăcute!

on . . Accesări: 3070

medicamentele.jpgComisia Europeană a descoperit în urma unei investigaţii efectuate în toate statele membre ale Uniunii Europene că numărul medicamentelor contrafăcute „a depăşit toate aşteptările” şi este în creştere razantă faţă de anii trecuţi.
Este vorba în primul rând de falsificări ale antibioticelor, ale medicamentelor anticancerigene şi antimalarie, ale pilulelor de scădere a nivelului colesterolului, dar şi pastilele de combatere a durerilor şi Viagra, a declarat comisarul pentru industrie la final de mandat, Günter Verheugen, care a subliniat ”îngrijorarea extremă” a UE faţă de numărul în creştere al medicamentelor contrafăcute.

UE a efectuat controale punctuale în toate statele membre ale blocului comunitar, descoperind şi confiscând în numai două luni 34 de milioane de tablete contrafăcute. ”Toate temerile noastre au fost depăşite de realitatea de pe teren”, a explicat Verheugen.

Politicianul german a precizat: ”Fiecare contrafacere a unui medicament este o tentativă de săvârşire de crime în masă”. Comisarul pentru industrie se aşteaptă, în urma acestor dezvăluiri, ca în 2010 să se cadă de acord în Uniunea Europeană asupra necesităţii controlului minuţios al drumului medicamentelor de la producţie la comercializare. „În afară de aceasta, se vor adăuga elemente de siguranţă pe cutiile de pastile, iar în interiorul cutiilor se va introduce un cod de bare. De asemenea, va fi pus pe cutii un sigiliu care să clarifice dacă şi de către cine a fost deschis ambalajul, astfel încât să se împiedice manipularea medicamentelor”, a arătat Verheugen.

Comisia Europeană a anunţat la scurt timp că măsurile împotriva contrafacerii de medicamente reprezintă ”o contribuţie importantă la scăderea cheltuielilor medicale, căci veniturile obţinute din medicamente falsificate fără efecte sau chiar nocive creează costuri suplimentare de multe milioane de euro” pentru bugetele naţionale şi pentru cetăţeni.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!