Autorităţile preocupate de traficul de organe, ţesuturi şi celule umane

on . . Accesări: 3207

trafic-organe.jpgAgenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a găzduit o întrevedere de lucru pe tema traficului de organe, ţesuturi şi celule umane organizată împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Transplant, ai Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate şi ai Poliţiei de Frontieră. Potrivit acestuia, în contextul intern şi internaţional actual, comerţul cu materiale biologice umane este o practică tot mai des întâlnită, ceea ce a determinat autorităţile cu atribuţii în domeniu să întreprindă iniţiative pentru prevenirea şi combaterea acestui tip de activitate.

În acest sens, întâlnirea, ce a avut loc pe 16 iunie, este punctul de start al unei colaborări între instituţiile menţionate, care urmează să depună eforturi comune, atât prin schimbul de informaţii, cât şi prin crearea unui cadru legal şi instituţional propice în vederea eradicării practicilor ilicite din acest domeniu. Activităţile la care s-a făcut o referire expresă sunt activităţile comerciale ce au ca obiect celulele STEM (celule prelevate din sângele extras din cordonul ombilical al mamei la naşterea copilului) şi activităţile comerciale legate de fertilizarea în vitro. Aceste discuţii se constituie într-un semnal de alarmă pentru cei care desfăşoară neautorizat astfel de practici.

La aceste discuţii au participat specialişti din Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră cu atribuţii în domeniul traficului de fiinţe umane şi care au fost iniţiaţi şi avizaţi şi pe problematica traficului de organe, ţesuturi şi celule. Cu acest prilej, s-a stabilit şi iniţierea unor campanii de prevenire şi conştientizare a opiniei publice asupra traficului de organe, ţesuturi şi celule. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!