Avortul rămâne un subiect tensionat de discuţii

on . . Accesări: 3349

Abordată pe durata a mai bine de patru ore, tema „Accesul la un avort fără risc şi legal în Europa”, supusă dezbaterii plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a suscitat discuţii aprinse, includerea sa, cu un vot strâns, pe ordinea de zi a actualei Sesiuni de primăvară făcându-se abia în cadrul şedinţei inaugurale a reuniunii aflate în derulare la Strasbourg. Ulterior au mai fost însă necesare discuţii în Comisia pe probleme sociale, ce au precedat dezbaterile în plen, unde au fost 33 de vorbitori şi s-au prezentat nu mai puţin de 69 de amendamente înainte ca documentul, precum şi Proiectul de recomandare, să fie adoptate.
Opoziţia cea mai mare a venit din partea reprezentanţilor ţărilor unde avortul este interzis sau unde se vorbeşte despre „necesitatea de a se păstra stabilitatea demografică”. Unii deputaţi europeni au pus în discuţie „aspectul moral” al avortului. Pledând pentru „depenalizarea avortului”, „garantarea exercitării efective” a dreptului femeii la avort şi înlăturarea restricţiilor ce intervin, de fapt sau de drept, precum şi la accesul la un avort fără riscuri, pentru ,,respectarea autonomiei femeii de a alege în condiţii libere şi clare”, documentele APCE consideră că ,,interzicerea avortului nu a redus numărul” acestora. Mai mult, se precizează că legislaţia restrictivă a condus la „avorturi clandestine, mai traumatizante şi mai periculoase” pentru femei. „Personal, am pledat pentru ca responsabilitatea să fie a ambilor parteneri, pentru că nu este doar problema femeii dacă a ramas însarcinată”, a declarat pentru Rompres Minodora Cliveti, deputat român, prim-vicepreşedinte al Grupului socialist din APCE. „Nici în România nu se face destul, sunt iniţiative derulate apatic, pentru a se oferi tuturor şi în mod gratuit mijloace contraceptive care să permita evitarea avorturilor”, a mai spus dna Cliveti, precizând că „în România ar trebui dezincriminat şi avortul făcut în condiţii de siguranţă medicală, chiar şi în cazul depăşirii limitei de vârstă a foetusului prevazută în legislaţia actuală a ţării”.
 Deputatul român a propus, de asemenea - iniţiativă ce se regăseşte în recomandarea adoptată de plenul APCE - ca tinerilor să li se asigure „educaţia obligatorie privind sexualitatea, relaţiile şi responsabilităţile între parteneri”, pentru a se evita „numărul mare de sarcini urmate de avort”.
 APCE mai recomandă, în materie de sănătate sexuală şi reproductie, „strategii adaptate”, care să prevadă inclusiv „accesul femeilor şi bărbaţilor la o contracepţie puţin costisitoare” şi „promovarea unei atitudini favorabile faţă de familie” prin campanii de informare publică eficiente, adaptate modului de receptivitate actual. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!