Au demisionat în semn de protest faţă de salariile prea mici din sistemul sanitar

on . . Accesări: 3986

Aproape 2.000 de medici polonezi au demisionat în semn de protest pentru a obliga guvernul să acorde salarii mai mari şi să mărească fondurile alocate sectorului de sănătate. Aproximativ o zecime dintre cele 800 de spitale poloneze administrate de stat au fost afectate de greva din sistemul sanitar. În weekend, peste 30 de pacienţi au fost evacuaţi dintr-un spital din sudul Poloniei după ce mai mult de jumătate din medici şi-au prezentat demisiile. Ministerul Sănătăţii a precizat că aproape 2.000 de medici au demisionat şi că în prezent au loc negocieri între conducerile şi cadrele medicale a 13 spitale. ”Niciun pacient nu va rămâne fără asistenţă medicală”, a declarat ministrul sănătăţii Zbigniew Religa.
 Angajaţii din sistemul sanitar din Polonia au beneficiat anul trecut de o majorare cu 30% a salariilor, însă veniturile lor sunt încă mult sub cele plătite oriunde altundeva în Uniunea Europeană. Numeroşi medici şi asistente au părăsit Polonia în căutarea unor salarii mai bune peste hotare. Cu trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare, protestele salariaţilor din sistemul sanitar pun în dificultate guvernul conservator condus de Jaroslaw Kaczynski. Pe de altă parte, protestele au fost criticate de unele asociaţii ale pacienţilor, care au acuzat că acestea pun în pericol vieţile bolnavilor. ”Sunt acţiuni crude împotriva pacienţilor, care au devenit ostateci într-un război pentru bani”, a declarat Adam Sandauer, şeful grupului pentru drepturile pacienţilor Primum Non Nocere.
 Guvernul a refuzat iniţial să cedeze în faţa solicitărilor greviştilor, pretextând că majorarea salariilor ar afecta bugetul. Ministrul Zbigniew Religa a declarat că vor fi transferate sume suplimentare din fondul de sănătate către spitalele poloneze, banii urmând a fi folosiţi pentru majorarea salariilor. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!