Atenţie la falşii doctori

on . . Accesări: 3951

Un aşa-zis medic asistent lucra la clinica din Hamburg cu acte false, primind pe deasupra şi mai multe distincţii ştiinţifice de-a lungul vremii. Dat fiind că era considerată drept foarte competentă, escrocheria nu a ieşit la iveală decât după ani de zile. Pe faţa directorului medical al clinicii universitare de la Hamburg-Eppendorf (UKE), Joerg F. Debatin, se putea citi şocul. Abia lunea trecută a aflat acesta că o femeie, medic asistent, a înşelat clinica timp de ani de zile. Doctoriţa, doamna E., a falsificat toate actele şi certificatele din fişa de candidat pe care a înaintat-o la angajare şi a practicat apoi fără un permis valabil. Acest lucru ”a ieşit la iveală abia acum”.
 Falsa doctoriţă nu a fost depistată ani de-a rândul. Conform datelor furnizate chiar de ea, doamna E. a fost încadrată ca medic rezident pe când avea 30 de ani, la 1 martie 2003. Tânăra s-a dus atunci la camera medicilor din Hamburg, pentru a se înregistra, declara Dorthe Kieckbusch, purtătoare de cuvânt a camerei. Femeia a prezentat un atestat de examen şi un permis pentru exercitarea activităţii de medic rezident. În cazul tuturor acestor acte a fost vorba despre falsuri. ”Doamna E a picat de trei în 1998 la examenul de atestat preliminar”, afirma Debatin. Acest certificat a fost mai apoi falsificat de ea, pe baza sa doctoriţa studiind pe mai departe la Hamburg. Ea nu a mai dat de atunci niciun examen şi nici nu a luat vreunul. După perioada petrecută ca medic rezident, ea a fost angajată cu începere de la 1 septembrie 2004 ca medic asistent la clinica universitară de pediatrie şi medicina adolescenţilor de la Hamburg.
 În cursul anilor de muncă nimănui nu i-a venit ideea că este vorba în cazul ei de un medic fals. Debatin, membru al conducerii UKE, o descria pe doctoriţă drept ”foarte competentă”, ”dotată cu spirit colegial” şi ”implicată în munca sa”. Doamna E. a publicat lucrări ştiinţifice distinse cu premii. Ea a mai activat pe deasupra şi în afara ţării şi a primit de acolo ”recomandări” excelente. Debatin afirma că ”nu a putut fi depistat niciun caz de daune provocate de falsa doctoriţă la UKE”. Pe deasupra, ea ”nu a activat niciodată pe proprie răspundere din punct de vedere medical” şi s-a aflat ”tot timpul sub supravegherea unui medic specialist sau a medicului principal”, adăuga Debatin. ªocul a fost imens inclusiv printre colegii aşa-zisei doctoriţe, ”la urma urmei fapta dovedind o voinţă infracţională incredibilă”. ”Ne simţim ca loviţi pe la spate”, declara Debatin. Cazul este ”dramatic” şi ”din punct de vedere uman”.
 Săptămâna trecută escrocheria a ieşit în sfârşit la lumină. Camera medicilor ceruse de trei ani ca doamna E. să prezinte diploma ei medicală în original. Doctoriţa aşa-zis trecută prin examene prezentase până atunci doar fotocopii. La urmă, a fost impusă o amendă şi au fost informate autorităţile de sănătate. Conducerea a decis însă că doctoriţa nu va mai putea să-şi continue activitatea dacă nu va prezenta documentele originale. Doamna E. a recunoscut în faţa conducerii clinicii, toate faptele sale şi a fost suspendată cu aplicare imediată. Deja în cursul serii, falsa doctoriţă s-a autodenunţat la procuratura din Hamburg. Pentru falsificarea unui document ea ar putea primi o pedeapsă privativă de libertate de până la cinci ani sau o amendă. În cazul mai multor falsuri, pedeapsa ar putea fi mai mare. Clinica din Hamburg reflectă acum asupra unor măsuri de înăsprire a procesului de angajare a personalului. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!