Au fost retrase de pe piaţă două mărci de paste de dinţi

on . . Accesări: 4147

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a retras de pe piaţă 26.692 de bucăţi din pasta de dinţi Spearmint TriLeaf Travel Pack şi a dispus distrugerea a 6.372 de bucăţi din produsul MAXAM Triple Action, importate din China, a căror contravaloare se ridică la 13.745 lei. În urma unui control efectuat de ANPC, care a vizat importatorii de pastă de dinţi din China, autoritatea a aplicat două amenzi în valoare totală de 6.000 lei. Pasta de dinţi Spearmint TriLeaf Travel Pack, de 25 ml, conţinea DEG determinat de 5,4 la sută, care prezintă un risc crescut atunci când este utilizat de copii şi un risc acceptabil numai pentru un adult sănătos, fără disfuncţie renală şi patologie hepatică şi a SNC (sistemului nervos central). Oprirea temporară de la comercializare a acestui produs a fost dispusă de ANPC până la refacerea inscripţionării de pe pachete, cu completările „A nu se folosi de către copii” şi ”Nu se recomandă folosirea produsului de către adulţi cu disfuncţie renală şi patologie hepatică şi a SNC”. De asemenea, importatorul produselor nu deţinea dosarul complet al fiecărui tip/sortiment, în sensul că documentul de evaluare a riscului pentru sănatatea umană a produsului cosmetic finit “nu prezintă date de încredere şi nu poate fi luat în considerare în evaluarea riscului / siguranţei”, conform punctului de vedere al specialiştilor Institutului de Sănătate Publică, Bucureşti.
 Controalele ANPC au fost demarate după ce instituţia a primit o notificare prin Sistemul Rapid de Alertă – RAPEX, prin care Spania a prevenit ţările membre ale Uniunii Europene despre existenţa pe piaţă a unei mărci comerciale de pastă de dinţi, în două sortimente, Spearmint şi Spearmint Trileaf, considerate a fi produse periculoase prin conţinutul de 7 la sută dietilenglicol (DEG), respectiv 8,3 la sută. ANPC a făcut prelevări din mai multe sortimente de pastă de dinţi produsă în China. Probele au fost supuse analizei în Laboratoarele CNIEP - LAREX Bucureşti, pentru identificarea calitativă şi cantitativă a dietilenglicolului. În urma analizelor de laborator a rezultat că doar două produse au prezentat concentraţii periculoase ale dietilenglicolului (DEG) şi anume Spearmint TriLeaf Travel Pack (25 ml) - în proporţie de 5,4 la sută concentraţie de DEG şi Maxam Triple Action (135 g) – nouă la sută DEG. Având în vedere faptul că nu există norme care să precizeze care este concentraţia de dietilenglicol care afectează organismul uman, ANPC a solicitat, în urma aflării rezultatelor LAREX, un punct de vedere al Ministerului Sănătăţii Publice.
 Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice a decis că produsul Maxam Triple Action prezintă un risc crescut de patologie (posibil deces) în cazul expunerii acute accidentale a copiilor, prin consumul (ingerarea) unui tub de pastă de dinţi de 135 g. Maxam Triple Action prezintă un risc crescut atunci când este utilizat atât de adulţi, cât şi de copii. Potrivit MS, Spearmint TriLeaf Travel Pack prezintă un risc acceptabil pentru un adult sănătos, fără disfuncţie renală şi patologie hepatică şi a SNC (sistemul nervos central), acestea fiind organele ţintă ale DEG, care nu este expus la dietilenglicol în mediul ocupaţional. Acest produs prezintă un risc acceptabil în cazul expunerii accidentale acute a copiilor prin consumul unui tub de pastă de dinţi de 38 grame, însă riscul creşte când acest produs este livrat în ambalaje cu greutăţi mai mari de 135 grame sau atunci când copilul ce a fost expus accidental prezintă disfuncţie renală şi/sau patologie hepatică şi a SNC. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!