Aspirina previne cancerul colorectal.

on . . Accesări: 3322

Aspirina poate preveni cancerul colorectal, concluzionează analizele efectuate asupra datelor provenite din două mari trialuri randomizate. Astfel s-a constatat că aspirina, în doze de 300mg sau peste/zi, administrată aproximativ 5 ani, reduce, per total, incidenţa cancerul colorectal cu 37%, iar pentru o perioadă de 10-15 ani ulterioară începerii tratamentului cu 74%.  Ultimele date provin dintr-o nouă analizare a datelor colectate de la două mari trialuri: The British Doctors Aspirin Trial(care a inclus 5139 de indivizi dintre care două treimi au primit aspirină, 500mg/zi timp de 5 ani) şi Transient Ischaemic Attack Aspirin Trial(care a inclus 2449 indivizi dintre care două treimi au primit aspirină, 300 sau 1200mg/zi timp de 1-7ani). Ambele trialuri au fost conduse la sfârşitul anilor ’70, începutul anilor ’80, înaintea recunoaşterii efectului pe care îl are aspirina asupra cancerului, astfel încât urmarirea cancerului colorectal nu reprezenta scopul trialurilor. Analiza ulterioară a datelor a arătat reducerea incidenţei cancerului colorectal, însă nu şi a altor tipuri de neoplazii, la pacienţii care au urmat tratament cu aspirină, în comparaţie cu subiecţii din grupul de control.
 Efectul a fost observat după o perioadă de latenţă de 10 ani şi a fost mai mare de la 10 la 14 ani după ce pacienţii au fost randomizaţi şi au urmat tratament cu aspirină timp de 5 ani, sau mai mult. Rothwell a revizuit împreună cu colegii săi 19 studii caz-control şi 11 studii de cohortă şi a raportat că folosirea regulată a aspirinei sau a altui agent antiinflamator nesteroidian s-a asociat în mod consecvent cu reducerea riscului pentru neoplasm colorectal, în special în cazul utilizării drogului timp de 10 ani, sau mai mult. Totuşi o asociere constantă a fost remarcată doar în cazul aspirinei în doză de 300mg/zi sau mai mare, cu diminuarea rezultatului sau obţinerea unor rezultate inconstante la cei ce utilizau doze mai mici sau cu o frecvenţă mai mică.
 Rezultatele care au fost publicate în numărul din 12 mai al revistei The Lancet asociate studiilor precedente „oferă dovezi convingătoare că aspirina, la doze relevante din punct de vedere biologic poate reduce incidenţa cancerului colorectal”-notează Dr. Andrew T. Chan, de la Massachusetts General Hospital din Boston într-un editorial ce însoţeşte studiul. Cu toate acestea noile date nu sunt suficiente pentru a justifica o recomandare către populaţia generală privind administrarea aspirinei în scop preventiv, punctează Dr. Chan care aminteşte de asemenea îngrijorarea privind potenţialul risc al utilizării aspirinei pe termen lung precum şi existenţa strategiilor alternative de prevenţie, ca de exemplu screeningul.
 Dr. Peter M. Rothwell de la Universitatea din Oxford, autorul studiului, susţine această prudenţă privind populaţia generală. Pe de altă parte Dr. Rothwell pledează pentru utilizarea aspirinei în scopul prevenirii cancerului colorectal la anumite populaţii cu risc înalt, ca de exemplu rudele de gradul întâi ale bolnavilor cu neoplasm colorectal la care riscul este de 2-4 ori mai mare faţă de populaţia generală.
 O altă categorie de pacienţi pentru care Dr. Rothwell ar recomanda folosirea aspirinei sunt bolnavii cu afecţiuni cardio-vasculare care utilizează acid acetilsalicilic sau alţi agenţi antiagreganţi, ca de exemplu clopidogrel, pentru prevenţie cardio-vasculară secundară. În cadrul acestui grup, aspirina ar avea un beneficiu suplimentar, oferind protecţie împotriva neoplasmului colorectal, beneficiu pe care alţi agenţi antiagreganţi nu îl oferă deoarece acţionează printr-un alt mecanism. Aceste noi date inclină balanţa în favoarea aspirinei iar cercetătorii se aşteaptă ca aspirina să câştige din nou teren în faţa mai noilor agenţi, care sunt şi mai costisitori.
 Investigatorul notează de asemenea că în Statele Unite există programe foarte avansate de screening pentru cancerul colorectal, colonoscopiile regulate şi polipectomiile fiind proceduri standard de îngrijire. Însă aceste servicii sunt limitate în alte state, ţări în care beneficiul folosirii aspirinei ca chemoprevenţie pentru cancerul colorectal ar fi cu siguranţă privit într-o cu totul altă manieră.
 Cercetătorii concluzionează că sunt necesare studii suplimentare pentru determinarea dozei optime de aspirină, pentru caracterizarea celor care ar putea beneficia de pe urma acestei prevenţii precum şi pentru clarificarea mecanismelor implicate în acest proces.
 
 Lancet. 2007;369:1577-1578, 1603-1613.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!