Atenţie la hotdog!

on . . Accesări: 3591

Hotdogii pot cauza mutaţii genetice, cunoscute pentru a fi responsabile de diferite tipuri de cancer, afirmă un studiu efectuat de Centrul medical al Universităţii din Nebraska, relatează AFP. Studiul efectuat de cercetătorul şi chimistul Sidney Mirvish a testat capacitatea mutagenă a cârnăciorilor din hotdogi. "Am extras din hotdogi o soluţie apoasă purificată la care am adăugat nitriţi pentru a obţine o substanţă concentrată în nitrosamin", a explicat chimistul. El a precizat că se ştie deja, fără să fi dovedit, că nitrosaminul, rezultat din contactul nitriţilor utilizaţi pentru conservarea alimentelor cu diverse amine provenite din descompunerea cărnii, este capabil să altereze materialul genetic şi să conducă la cancere.
   În cazul studiului, extrasul apos a fost pus în contact cu o bacterie, salmonella, care a suferit imediat o mutaţie importantă a codului său genetic.
  "Capacitatea mutagenă a soluţiei de nitrosamin purificată după adăugarea nitriţilor ar putea ajuta la explicarea legăturii dovedite între consumul de produse din carne conservate cu nitriţi şi cauza cancerelor de colon", indică studiul.
    "Dacă vom arăta că metoda de fabricare a hotdogilor este periculoasă, poate se va schimba ceva", a afirmat profesorul.
  American Meat Institute (AMI), care reprezintă companiile ce procesează circa 70% din carnea din SUA, a criticat rezultatele acestui studiu, care "nu reflectă în nici un caz realitatea fabricării hotdogilor".
   Organizaţia denunţă gradul ridicat de nitriţi utilizat în soluţia profesorului Mirvish, "mult mai mare decât în carnea tratată din zilele noastre".
  "Acest studiu nu poate fi folosit pentru a pune în chestiune siguranţa" acestor produse, a indicat preşedintele AMI, James Hodges, într-un comunicat. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!