Autorităţile române au dublat, în 2006, alocaţiile pentru hemofili

on . . Accesări: 4416

Autorităţile române au alocat  în 2006 pentru cei 1600 de bolnavi de hemofilie existenţi în evidenţele spitalelor româneşti 90 miliarde lei vechi, dublu faţă de anul precedent. Cantitatea de factor de coagulare în România pentru un hemofilic este de 0,5  unităţi per capita, dublarea sumei alocate permiţând apropierea de o unitate per capita - cantitatea normală recomandată de OMS şi de Consorţiul UE. Prof. dr. Marghit ªerban, preşedinta Asociaţiei Române de Hemofilie a subliniat, în cadrul unei întâlniri organizate de Comisia de Sănătate a Senatului României că motto-ul acestei "Zilei Internaţionale a Hemofiliei" este "Tratament pentru toţi", pentru a sensibiliza toţi factorii de decizie pentru a alocat fondurile necesare acoperiri tratamentului hemofilicilor.
  Prof. dr. ªerban a subliniat că
Bulgaria alocă de două ori mai mult decât ţara
noastră pentru tratamentul hemofiliei, în vreme ce Slovacia - de cinci ori mai mult.
  Totodată, prof. dr. Marghit ªerban a explicat că hemofilia este o afecţiune înăscută, caracterizată prin deficitul unui factor de coagulare, absenţa lui determinând  traumatisme minime şi chiar hemoragii spontane greu de stăpânit, deseori fatale.
 
Un procent de 75% dintre persoanele cu hemofilie au dizabilităţi articulare şi musculare.
La rândul său, Andrei Marcu preşedintele filialei Oltenia a Asociaţiei Hemofilicilor a opinat că ar trebui să se facă tratament profilactic, profilaxia conducând la costuri mai reduse. El a adăugat că până acum nu fost asigurat nici 10% din necesarul tratamentului.
  La întâlnire desfăşurată în cursul acestei zile au participat Gabriele Tamandl, director adjunct al Grupului de prietenie România -Austria, membrul al Parlamentului Austriac, Hubert K. Harti, preşedintele Consorţiului European pentru Hemofilici, Brian O Mahony, ex- preşedinte al Federaţiei Mondiale a Hemofilicilor.
  Vizita acestor personalităţi are ca scop identificarea dificultăţilor cu care se confruntă asistenţa bolnavilor cu hemofilie din România  şi realizarea unui plan de acţiune cu stabilirea obiectivelor şi priorităţilor precum şi găsirea unor metode de rezolvare. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!