Au fost aprobate programele Ministerului Sănătăţii pentru anul 2006

on . . Accesări: 5552

Ieri, 11 ianuarie a.c., Colegiul Ministerului Sănătăţii a aprobat Ordinul ministrului Sănătăţii privind programele şi subprogramele de sănătate din anul 2006, care vor fi finanţate de către Ministerul Sănătăţii sau în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Bugetul total al programelor pentru 2006 este de 458.124 mii lei (RON), faţă de 330766 mii lei (RON) cât a fost alocat anul trecut,
cu o crestere de aproximativ 40%.
 Colegiul ministerului a aprobat un număr de 4 programe nationale, după cum urmează:
 
- PROGRAMUL COMUNITAR DE SÃNÃTATE PUBLICÃ
- PROGRAMUL DE PREVENIRE ªI CONTROL AL BOLILOR NETRANSMISIBILE
- PROGRAMUL DE SÃNÃTATE A COPILULUI ªI FAMILIEI
- PROGRAMUL DE REFORMÃ, POLITICI DE SÃNÃTATE ªI ADMINISTRATIE SANITARÃ
Cele 4 programe includ nu mai puţin de 25 de subprograme.
 Anul acesta au fost alocate mai multe fonduri pentru diabet, psihiatrie, transplanturi, protezare auditivă şi pentru sectorul epidemiologic. De exemplu, pentru subprogramul de diabet, Ministerul Sănătăţii a triplat suma pentru achiziţionarea testelor de monitorizare de la 4.000.000 lei (RON) la 13.500.000 lei (RON) în acest an. De asemenea, s-a hotărât realizarea unei rezerve de insulină la nivelul ministerului în valoare de 40.000.000 lei (RON), care va fi folosită în cazurile unde se înregistrează probleme la distribuţia către pacienţi.
 Menţionăm că la fondurile alocate de către MS se adaugă cele din programul gestionat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care vor fi utilizate pentru tratamentul pacienţilor cuprinşi în program.
De asemenea, s-a hotărât ca extinderea furnizării de medicamente şi insulină pentru pacienţi să fie realizată şi prin farmaciile cu circuit liber care vor fi acreditate de către autorităţile sanitare după criterii stricte. Va exista şi o creştere a numărului de medici care vor avea posibilitatea să prescrie reteţe pentru aceasta categorie de pacienţi.
 Anul acesta si psihiatria primeste bani. Vor fi alocate 7.000 000 lei (RON) pentru reabilitarea spitalelor de psihiatrie şi pentru reorganizarea Laboratoarelor de Sănătate Mintală în Centre de Sănătate Mintală.
 Deoarece copiii care sunt protezaţi auditiv până la o anumită vârstă pot fi recuperaţi în totalitate, specialiştii MS au hotărât dublarea sumei alocate pentru anul acesta la acest capitol de la 4.000 000 lei (RON) la 8.700 000 lei (RON).
 În 2006, medicii vor putea face mai multe transplanturi în ţară pentru ca vor avea la dispoziţie 30.000.000 lei (RON) fată de numai 3.000.000 lei (RON) cât au avut anul trecut, cu o creştere de peste 10 ori.
 De asemenea, ca noutate, se va constitui rezerva antiepidemică la nivelul fiecărei direcţii de sănătate publică judeţeană. Toate acestea vor primi fonduri pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie, seringi, materiale sanitare, etc.
 Dl. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătaăţii a avertizat însă că programele nu vor fi finanţate dacă cei care le coordonează nu vor justifica modul de organizare ca urmare a obligativităţii introducerii şi gestionării Registrelor naţionale terapeutice.
 Coordonatorii naţionali vor fi numiţi prin ordin de ministru şi vor răspunde de organizarea şi desfăţurarea programelor naţionale. De asemenea, vor aduce soluţii în vederea perfecţionării activităţii medicale. (Comunicat de presă, MS)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!