EMA consideră că codeina nu trebuie administrată copiilor sub 12 ani

on . . Accesări: 2834

kid-taking-medicine rsAgenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat vineri să nu li se mai administreze medicamente conţinând codeină copiilor sub 12 ani, din cauza unui risc de apariţie a unor efecte secundare grave şi chiar mortale, informează AFP.

Codeina este folosită de adulţi, dar şi la copii pentru tratarea diferitelor dureri. În ficat este transformată în morfină, ceea ce permite atenuarea durerii, însă metabolismul unora face ca această conversie să fie prea rapidă, generând un risc de toxicitate, potrivit EMA.

Acest risc este mult mai mare la sugari şi copiii mici, după cum indică un studiu american care a raportat 'un foarte mic număr de cazuri grave şi chiar mortale de depresii respiratorii' la copii operaţi de amigdale.

EMA recomandă ca astfel de medicamente să le fie administrate doar copiilor cu vârste mai mari şi 'doar dacă durerile nu trec cu analgezice ca paracetamol sau ibuprofen'.

De asemenea, codeina nu ar trebui utilizată în cazul tinerilor sub 18 ani cărora li s-au extirpat amigdalele sau polipii, din cauza susceptibilităţii crescute de a dezvolta probleme respiratorii.

Aceleaşi precauţii trebuie să se aplice şi adulţilor de toate vârstele care metabolizează prea repede codeina sau femeilor care alăptează, aceasta putând ajunge la copil prin laptele matern.

Medicamentele pe bază de codeină fiind aprobate la nivel naţional, recomandările EMA trebuie avizate de Comitetul european de coordonare /CMDh/, entitatea europeană ce reprezintă diferitele agenţii naţionale pentru medicamente.

Codeina intră în compoziţia mai multor medicamente şi siropuri de tuse pentru copii, dintre care unele se vând fără reţetă în farmaciile din Franţa, notează AFP. Siropurile sunt însă rezervate copiilor având peste 13 kg /aproximativ după 30 de luni/ şi nu trebuie folosite în caz de insuficienţă respiratorie sau tuse astmatică.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!