Justiţia indiană respinge brevetarea unui tratament anticancer al companiei Novartis

on . . Accesări: 2412

Justiţia indiană respinge brevetarea unui tratament anticancerCurtea Supremă de justiţie a Indiei a respins luni solicitarea companiei farmaceutice elveţiene Novartis de brevetare a unui tratament anticancer costisitor, denumit Glivec, întrucât a considerat că formula propusă nu îndeplineşte criteriile de 'noutate sau de creativitate' cerute de lege, transmite AFP.

Problema a fost urmărită atent de grupurile farmaceutice mondiale, protejarea brevetelor fiind vitală pentru stimularea cercetării şi dezvoltării noilor medicamente. Unele asociaţii consideră că un eventual aviz favorabil dat de justiţie ar fi privat bolnavii săraci de accesul la tratamente mai ieftine.

Anterior, compania Novartis a ameninţat că, dacă justiţia din India nu îi va autoriza brevetarea noului tratament, va suspenda furnizarea de noi medicamente către această ţară.

Decizia justiţiei indiene este salutată şi de consilierul juridic al organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF), acesta considerând că o victorie a companiei Novartis ar fi creat un precedent periculos, slăbind forţa legilor indiene împotriva practicii cunoscute sub numele de 'evergreening', adică brevetarea unor medicamente noi, dar care nu au suferit decât unele modificări minore faţă de cele deja existente, scopul urmărit de aceste societăţi fiind păstrarea dreptului exclusiv de producţie pentru o perioadă îndelungată.

Potrivit reprezentantului MSF, Glivec este comercializat în India cu preţul de 4.000 de dolari pe lună pentru un singur pacient, în timp ce versiunea generică este disponibilă pentru numai 73 de dolari.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!