Dr. Dumitru Lupuleasa: Se constată o concurenţă neloială în domeniul farmaceutic; este nevoie de o lege

on . . Accesări: 2065

poza Profu - Copie rsPreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, prof.univ.dr. Dumitru Lupuleasa, a declarat joi, la Târgu Mureş, că este nevoie de o reglementare în ceea ce priveşte concurenţa în domeniul farmaceutic, amintind în acest sens proiectul de lege iniţiat de colegiu şi depus la Camera Deputaţilor în urmă cu două săptămâni.


El a semnalat că se constată o concurenţă neloială, unele lanţuri de farmacii practicând preţuri care sunt imposibil de realizat de majoritatea farmaciilor, acesta fiind motivul iniţierii proiectului de lege.

"Suntem îngrijoraţi, pentru că nu se face un serviciu etic, ci cade mai mult pe partea comercială. Or, nu aceasta este menirea farmacistului. Şi atunci, se simte nevoia unei reglementări, pentru că legislativ nu este reglementat cum să face reclamă la o farmacie şi cum nu", a afirmat Dumitru Lupuleasa.

Potrivit acestuia, nu există un conflict între marile lanţuri de farmacii şi cele independente, însă sunt anumite lanţuri "care îşi fac o publicitate ce nu este etică".

"Cu majoritatea lanţurilor conlucrăm sau coexistăm paşnic, pentru că este normal să fie şi un producător mai mare şi un producător mai mic, şi o farmacie mai mare, şi o farmacie mai mică. Dar atâta timp cât majoritatea lanţurilor au în spate şi distribuţie şi producţie şi au nişte discount-uri la care noi nu avem acces, din start suntem defavorizaţi (...) Dar nu despre asta e vorba - e vorba despre calitatea serviciului şi de promptitudinea şi de seriozitatea cu care oferi servicii pacientului. Despre asta ar trebui să fie vorba în toate farmaciile. Din păcate nu e aşa", a spus prof.univ.dr. Dumitru Lupuleasa.

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Iustina Vas, a susţinut că "se întâmplă lucruri ciudate în piaţă", care sunt în defavoarea farmaciilor independente.

"La nivel naţional sunt 7.600 de farmacii dintre care 6.500 sunt active. Din acestea 1.700 sunt de lanţ care deţin 40% din afacerea cu medicamente pe reţetă, restul se bat pentru partea de 60% şi atunci problema vine de la adaos, care nu satisface farmacia şi nu îi asigură stabilitate economică. Şi noi am venit cu o modificare a marjei liniare în sensul că distribuitorilor le rămâne 12%, ceea ce nu se întâmplă aproape nicăieri în Europa, şi atunci venim cu recalcularea preţurilor, dar nu la pacient. Pacientul rămâne cu acelaşi preţ, mergem înapoi către producător, care trebuie să reconsidere preţul pentru a reconsidera adaosurile şi marja de adaos", a afirmat Iustina Vas.

Ea a spus că dacă proiectul de lege iniţiat de Colegiul Farmaciştilor din România va fi aprobat, atunci tuturor farmaciilor le rămâne în medie 20% din marja de adaos, ceea ce ar crea stabilitate economică.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!