Pacienţii statelor UE ar trebui să aibă acces mai rapid la medicamente mai ieftine

on . . Accesări: 1279

fata-de-romani-pacientii-europeni-au-acces-la-medicamente-de-ultima-generatie-in-timp-real-3fb56 article-main-image rsDeputaţii europeni au adoptat miercuri un proiect legislativ care menţionează că pacienţii ar trebui să aibă acces mai rapid la medicamente generice mai ieftine şi propune măsuri care vor obliga autorităţile să respecte noi termene şi cerinţe de transparenţă privind stabilirea preţurilor şi rambursarea.

'Este inacceptabil faptul că întârzierile în stabilirea preţurilor şi a termenelor de rambursare pentru medicamente poate depăşi, uneori, 700 de zile...

Sunt convinsă că practici corecte pe piaţa noastră farmaceutică ar fi atât în beneficiul pacienţilor, cât şi al sistemelor naţionale de asistenţă medicală', a declarat Antonia Pârvanova, din grupul ALDE, raportoare pentru acest proiect, care va trebui să negocieze în continuare un acord cu miniştrii UE. Textul a fost adoptat cu 559 voturi pentru, 54 împotrivă şi 72 de abţineri.

Parlamentarii europeni propun o limită de 60 de zile pentru deciziile cu privire la stabilirea preţurilor şi la rambursarea pentru medicamente generice, astfel încât să fie disponibile mai repede, iar pacienţii şi sistemele de asigurări sociale să poată economisi bani. Deciziile privind noile medicamente vor respecta în continuare termenul actual de 180 zile.

Potrivit Comisiei Europene (CE), produsele generice sunt, în medie, cu 40% mai ieftine decât medicamentele originale de marcă, după ce au fost disponibile pe piaţă timp doi ani. De asemenea, un studiu a arătat mijloacele folosite de companii pentru a prelungi perioada de comercializare exclusivă a medicamentelor lor, fără concurenţă din partea medicamentelor generice.

Autorităţile din statele membre ar trebui să facă publice numele experţilor şi ale membrilor lor, precum şi declaraţiile lor de interese, pentru a asigura transparenţa şi integritatea procesului lor decizional, se menţionează în proiectul legislativ votat de PE. În plus, autorităţile ar trebui să fie obligate să publice, cel puţin o dată pe an, lista medicamentelor care intră sub incidenţa sistemului public de asigurări de sănătate, precum şi preţurile lor.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!