S-a suplimentat bugetul pentru programul de boli rare

on . . Accesări: 2369

bani.jpgMinisterul Sănătăţii a completat lista medicamentelor de care pacienţii beneficiază gratuit în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu încă 4 denumiri comune internaţionale  necesare tratamentului a patru boli rare.  În acest sens, bugetul Programului naţional de diagnostic şi tratament al bolilor rare a fost suplimentat cu suma de 4 000 000 lei. La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern privind completarea Hotărârii nr. 720 /2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Conform actului normativ, prin completarea acestei liste, se asigură în mod gratuit  acces la terapie vitală şi eficace pentru pacienţii diagnosticaţi cu Mucopolizaharidoza tip II (Sindrom Hunter),  Mucopolizaharidoza tip I (Sindrom Hurler), Afibrinogenemia congenitală şi Sindromul de imunodeficienţă primară.

Vor beneficia de tratament gratuit un număr de 36 pacienţi (6 pacienţi cu Sindrom Hunter, 2 pacienţi cu Sindrom Hurler, 1 pacient cu Afibrinogenemia congenitală şi 27 de pacienţi cu Sindromul de imunodeficienţă primară). Costul anual estimat pentru tratamentul bolnavilor care suferă de cele patru boli rare este de 14 320 000lei (pentru 3 luni aferente anului 2011 este necesară suma de 4 000 000 lei ). “Pacienţii incluşi în program vor beneficia de tratament gratuit. Deşi tratamentul este unul costisitor şi suntem conştienţi că prin tratament medicamentos nu se va obţine vindecarea sau recuperarea completă a pacienţilor, considerăm că şi aceştia au dreptul la terapie modernă” a declarat ministrul Sănătăţii,Cseke Attila.

Începând cu anul  2007, Ministerul Sănătăţii derulează Programul naţional de diagnostic şi tratament al bolilor rare. Programul a început cu un număr de 4 afecţiuni, numărul acestora crescând constant pe parcursul anilor următori. În anul 2011 sunt tratate 17 afecţiuni.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!