Algocalminul şi alte medicamente ce conţin metamizol - de astăzi doar cu reţetă

on . . Accesări: 5554

medicament-pastila.jpgAlgocalminul se va putea cumpăra, de astăzi, 1 februarie, doar pe bază de reţetă, ca şi toate medicamentele care conţin metamizol - Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dispoziţia de eliberare a unor calmante doar pe bază de reţetă se va realiza treptat, între februarie şi iulie 2011, astfel încât din luna august, medicamentele care conţin metamizol nu se vor mai putea procura decât pe bază de prescripţie medicală.

Companiile farmaceutice producătoare ale medicamentelor cu metamizol au fost înştiinţate de ANM să-şi depună documentaţia pentru modificarea autorizaţiei (APP). Deşi, după cum precizează ANM, în România nu s-au semnalat cazuri de reacţii adverse grave la metamizol, de tipul agranulocitozei, decizia luată de Consiliul ªtiinţific al agenţiei este numai de prevenţie şi de micşorare a unui consum exagerat al acestui medicament, care în 2009 se afla pe primul loc în vânzări, iar în 2010 pe locul al doilea.

Metamizolul, cu o structură chimică asemănătoare aminopirinei, a fost asociat cu raportări rare de agranulocitoză, dar potenţial fatale; primele raportări au apărut în literatura de specialitate în 1946, 1952, 1963.
Drept urmare, în SUA şi Australia s-a restricţionat utilizarea metamizolului, iar ţările din nordul Europei au interzis chiar acest medicament.

În Rezoluţia Consiliului Europei, aflată în vigoare, se precizează că metamizolul se eliberează pe bază de prescripţie medicală (pentru eventuale reacţii adverse, pentru verificarea eficacităţii tratamentului).

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!