Noi reglementări prevăzute în Contractul Cadru pentru 2011

on . . Accesări: 4288

stetoscopp.jpgNoul Contract Cadru privind contractarea serviciilor medicale pentru 2011, aprobat în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, stabileşte şi reglementări pentru introducerea unor standarde de cost în ceea ce priveşte decontarea serviciilor de urgenţă pentru serviciile de ambulanţă, pe categorii de judeţe, în funcţie de numărul de locuitori din judeţe, distanţa la care se face intervenţia, numărul de solicitări, informează Ministerul Sănătăţii. În acest fel vor fi eliminate discrepanţele în finanţarea serviciilor de ambulanţă între judeţe. De exemplu, judeţul Tulcea, cu 249.518 locuitori, are un buget de 20 milioane de lei pentru acest an, în timp ce judeţul cel mai mare - Prahova, cu 820.662 locuitori, are un buget de 19,6 milioane de lei. Noul act normativ reglementează şi acordarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.

Conform noilor prevederi, un farmacist îşi poate desfăşura activitatea la un singur furnizor aflat în contract cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi are sediul furnizorul şi/sau cu CASA OPSNAJ şi/sau CASA MTCT. (în prezent un farmacist îşi poate desfăşura activitatea la cel mult 2 furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu casa/casele de asigurări de sănătate).

De asemenea, s-a introdus valoarea de contract orientativă pentru contractul de furnizare de medicamente cu şi fără contribuţie personală, valoare ce se stabileşte pe baza criteriilor prevăzute în norme. A fost introdusă şi posibilitatea derulării programelor naţionale de sănătate prin farmacii selectate pe baza criteriilor de selecţie aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii, la propunerea CNAS, în condiţiile legii. Aceste prevederi sunt propuse a intra în vigoare în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a Contractului-cadru pentru anul 2011, perioadă necesară pentru elaborarea şi aprobarea criteriilor de selecţie, în condiţiile legii.
S-a prevăzut ca prescrierea medicamentelor să se facă pe denumire comună internaţională (DCI), cu excepţia cazurilor justificate medical când medicul prescrie denumirea comercială.

Cu excepţia cazurilor în care medicul recomandă o anumită denumire comercială, recomandarea farmacistului pentru denumirile comerciale aferente DCI-ului prescris de medic, se va face în ordinea crescătoare a preţului, începând cu preţul cel mai mic pentru medicamentul respectiv. Pacienţii au posibilitatea să aleagă, în farmacie, un produs medicamentos din cadrul aceleiaşi DCI, în funcţie de puterea lor de cumpărare.

Foarte important, în contractul cadru s-a prevăzut reducerea cu 10% a internărilor în spitale şi respectarea Planului Naţional de Paturi. Contractul-cadru va intra în vigoare începând cu luna aprilie a anului 2011, până atunci fiind prelungite prevederile contractului din 2010.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!