Legea cadru de salarizare va fi implementată în baza unor legi anuale de aplicare

on . . Accesări: 3430

lege.jpgLegea cadru de salarizare va fi implementată în baza unor legi anuale de aplicare, astfel încât, în cel mai scurt timp, în funcţie de posibilităţile economiei, să se recupereze pierderea de 25% şi, ulterior, se va intra pe grila de salarizare, a declarat, vineri, la o întâlnire cu presa, ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş. Acesta a menţionat că, odată cu intrarea pe grila de salarizare, salariile vor fi calculate prin înmulţirea coeficienţilor de ierahizare cu valoarea salariului de referinţă, care acum este de 600 lei.

Ministrul Muncii a mai afirmat că, anul viitor, la toţi cei 1,290 milioane bugetari salariile cresc cu 15%, fiind abandonată ideea creşterii diferenţiate, cum era iniţial, până la 15%. Potrivit lui Botiş, în legea cadru, faţă de 330/2009, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, s-au realizat creşteri importante în Sănătate, Învăţământ şi Cultura prin grila de salarizare. De exemplu, în Sănătate coeficientul mediu de ierarhizare pentru un medic rezident creşte cu 43,7%, în Cultură majorarea medie e de 25%, în învăţământ, unui profesor grad 1 din preuniversitar îi creşte coeficientul de ierarhizare cu 26,1%, iar la cercetare ştiinţifică cea mai mare majorare e de 55,1%.

Premierul Emil Boc a declarat joi, la Europa FM, că Executivul nu dispune de fonduri suficiente pentru aplicarea în anul 2011 în integralitate a grilelor de salarizare propuse prin proiectul noii Legi-cadru a salarizării unitare în sectorul bugetar, fiind preconizat ca până în anul 2015 coeficienţii de salarizare să se aplice integral, dacă România ar atinge un anumit nivel de creştere economică.
Acesta a menţionat că, astfel, până în 2015 se emite în fiecare an o lege de aplicare a Legii-cadru a salarizării unitare în sectorul bugetar, prin care se stabilesc anumite niveluri de îndeplinire a grilelor, în limita anvelopei salariale de care dispune Guvernul.

Primul-ministru a subliniat că atât Legea-cadru a salarizării, cât şi legea de aplicare a acesteia vor intra în vigoare începând cu 2011, ''doar că în manieră graduală, în funcţie de resursele financiare ale statului'. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!