Posturile vacante din sistemul sanitar ar putea fi deblocate

on . . Accesări: 2100

dr-ul.jpgPlenul Senatului a aprobat, marţi, cu 58 de voturi 'pentru', 41 de voturi 'împotrivă' şi 4 abţineri, modificarea Legii sănătăţii în sensul deblocării posturilor vacante din sistemul sanitar. Astfel, ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante din sistemul sanitar se va face 'în funcţie de normativele de personal aflate în vigoare, pe categorii şi locuri de muncă şi nu face obiectul unor suspendări'. Potrivit raportului Comisiei pentru sănătate publică din Senat, această modificare a Legii sănătăţii vizează reducerea deficitului de personal din sistemul sanitar şi a migraţiei cadrelor medicale prin deblocarea posturilor vacante, 'sistemul neputând funcţiona fără asigurarea personalului calificat'.

În expunerea de motive a propunerii legislative se precizează că blocarea ocupării prin concurs a posturilor vacante prin apariţia OUG 34/2009 şi a OUG 1/2010 a provocat un deficit de personal medico-sanitar.

'S-a ajuns chiar ca în unele situaţii un angajat din sistem să supleeze activitatea altor cinci angajaţi, cu consecinţe nefaste asupra calităţii actului medical. Este anormal să se încerce realizarea de economii prin blocarea angajărilor într-un sistem de importanţă naţională, care se confruntă oricum cu un deficit major de personal, dar şi cu o subfinanţare cronică', se arată în documentul citat.

Iniţiatorului propunerii legislative este deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru. Legea este ordinară, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!