Noi terapii pentru osteoporoză

on . . Accesări: 3671

evista.jpgOsteoporoza este a treia cauză de mortalitate în ţările civilizate, afectând în prezent peste 200 milioane de oameni la nivel mondial, 12% din populaţia Europei, iar în România se apreciază că procentul este între 10% şi 12%, a declarat conf. dr. Cătălina Poeană de la Institutul de Endocrinologie 'C.I.Parhon'. Din păcate, a subliniat medicul, în ţara noastră nu există studii complete privind prevalenţa şi incidenţa acestei afecţiuni, fiind subdiagnosticată şi subtratată. Se estimează că aproape 1,5 milioane de români suferă de osteoporoză, dintre care 88% sunt femei.

Totodată, potrivit specialiştilor, există medicamente dedicate osteoporozei, unele dintre ele adresându-se prevenirii riscului de fractură de şold şi în special al fracturii vertebrale. Acest tip de fractură de vertebre nu se vede în două treimi dintre cazuri care rămân nediagnosticate, a reliefat conf. dr. Cătălin Poeană. Noua terapie cu Evista, care asigură o protecţie naturală în osteoporoză, în SUA este indicată şi pentru prevenirea cancerului de sân şi pentru persoanele cu această afecţiune care au în plus şi osteoporoză, a subliniat medicul. Noul medicament reduce semificativ riscul de fractură vertebrală şi menţine calitatea vieţii la femei în postmenopauză. Efectul se instalează rapid, riscul de fractură clinică vertebrală diminuându-se cu 68%, după primul an de tratament.

Oasele îşi pierd din densitate, devenind fragile şi determinând apariţia fracturilor, iar în cazurile mai grave, un simplu strănut poate determina o fractură osoasă. De aceea, prevenţia este foarte importantă deoarece masa osoasă nu mai poate fi recâştigată complet prin medicaţie odată cu instalarea bolii. Dieta bogată în calciu, nutrienţi şi vitamina D, renunţarea la fumat şi controlul periodic al densităţii osoase pot fi, de asemenea, mijloace eficiente de luptă împotriva acestei boli, a subliniat conf. dr. Poeană. Noul medicament este şi la dispoziţia pacienţilor români, fiind compensat 50%, iar pentru cei cuprinşi în programul naţional de profil compensarea este de 100%. Costul medicamentului este de 124 de lei.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!