O nouă formă de vaccin pneumococic este disponibilă în România

on . . Accesări: 3436

vaccinare_bebe.jpgInfecţiile respiratorii sunt prima cauză de îmbolnăvire a copiilor iar pneumococul este cea mai importantă cauză a infecţiilor respiratorii de cauză bacteriană, a evidenţiat prof. dr. Doina Pleşca, de la Spitalul Clinic de Copii 'Dr. Victor Gomoiu', într-o conferinţă de presă prilejuită de lansarea unei noi generaţii de vaccin, cu 13 serotipuri, pentru prevenirea bolilor pneumococice. Medicul a explicat că infecţiile pneumococice includ pneumonia, meningita, septicemia, otita medie, otita acută, sinuzita sau bronşita. Pneumococul care provoacă aceste afecţiuni este o bacterie care colonizează în mod normal tractul respirator superior. Procentul de purtători sănătoşi la populaţia globală variază, între 10% şi 85% întâlnindu-se la copii până în cinci ani şi în procent de 4%-45% la adult.

Pneumococul este unul dintre principalii agenţi patogeni în perioada copilăriei. Mortalitatea prin infecţii respiratorii este foarte mare, în România fiind una dintre principale cauze de deces - 13,9 la mia de sugari şi 19,7 la mia de copii sub cinci ani, a subliniat prof. dr. Doina Pleşca. Totodată, între 60% şi 70% din epidemiologia bolilor respiratorii la copii sunt produse de virusuri, dar şi de bacterii. Pneumococul este cea mai frecventă patologie bacteriană, însă o serie de afecţiuni pot fi prevenite prin vaccinare, a subliniat medicul. ªansele de contaminare cu pneumococ sunt mai mari la copiii care merg în colectivităţi, de aceea vaccinarea este foarte utilă, a spus dr. Pleşca.

Un nou vaccin este disponibil acum şi în România - Prevenar 13 -, care vine să-l completeze pe cel folosit până acum, fiind o formă îmbunătăţită a vaccinului cu şapte valenţe. Noul vaccin conţine grupele de tulpini incluse în vaccinul cu şapte valenţe, la care s-au adăugat alte şase tipuri de tulpini, cele mai frecvente care pot provoca boli pneumococice în rândul copiilor de până la cinci ani din întreaga lume, a informat medicul.
Datorită folosirii pe scară mare a antibioticelor, se dezvoltă rezistenţa la acestea. În România, se constantă o rezistenţă de 50% la penicilină, eritromicină, cefalosporine şi la vancomicină, unul dintre cele mai utilizate, a arătat dr. Doina Pleşca.

La rândul său, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familei, dr. Rodica Tănăsescu, a accentuat că vaccinul este o investiţie în sănătatea copilului. Vaccinul poate să fie foarte costisitor, dar pe termen lung, analizând balanţa cost-eficienţă, sigur este în favoarea pacientului, a spus Rodica Tănăsescu.
Potrivit acesteia, în prezent există 50 de tulpini sau tipuri de pneumococi iar cele din noul vaccin sunt cele mai frecvente care provoacă boala, a arătat medicul.
'Lansarea vaccinului în România este deosebit de importantă în medicina preventivă a sugarilor şi a copiilor în vârstă de până la cinci ani, care sunt supuşi riscului îmbolnăvirii de boli pneumococice. Vaccinul asigură protecţia faţă de cele mai importante 13 serotipuri ce pot provoca boli pneumococice în toată lumea, incluzând serotipul 19A, asociat cu rezistenţa multiplă la antibiotice', a declarat Brendan O'Brien, manager de ţară Pfizer România.
Dr. Rodica Tănăsescu a mai explicat că schema de vaccinare recomandată pentru Prevenar 13 constă în patru doze: o primă serie de trei doze, urmată de o doză de rapel administrată în intervalul de vârstă 11-15 luni.
'Sugarii şi copiii care au început imunizarea cu Prevenar 7 pot continua cu noul vaccin în orice moment al schemei de vaccinare. Acest vaccin este indicat în prevenirea bolilor pneumococice, precum meningita, sepsisul, pneumonia şi otita medie, cauzate de pneumococ (Streptococcus pneumoniae), la copii cu vârste cuprinse între şase săptămâni şi cinci ani. Acesta le oferă sugarilor şi copiilor cu vârstă mai mică de cinci ani cea mai extinsă protecţie împotriva bolilor pneumococice', a reliefat dr. Tănăsescu.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!