Deputaţii au votat retrimiterea la comisii a OUG privind verificarea bolnavilor în concediu medical

on . . Accesări: 3120

lege.jpgCamera Deputaţilor a votat, marţi, de două ori, retrimiterea la comisii a ordonanţei de urgenţă prin care bolnavii aflaţi în concediu medical sunt verificaţi la domiciliu, PSD şi PNL calificând acest act normativ drept neconstituţional şi îndreptat împotriva cetăţenilor. Prima retrimitere la comisie a fost solicitată de liderul grupului PDL, Mircea Toader, cererea democrat-liberalului fiind criticată vehement de partidele de opoziţie pe motiv că, astfel, ordonanţa îşi va face în continuare efectele. Toader a precizat ulterior că a fost doar purtătorul mesajului ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, care ar fi solicitat retrimiterea la comisii. Înainte de a fi supusă la vot retrimiterea la comisiile de specialitate, deputaţii PSD şi PNL au criticat rând pe rând prevederile actului normativ.

Astfel, pesedista Aura Vasile a spus că ordonanţa ar trebui supranumită 'poliţia medicală', întrucât jigneşte corpul medicilor, cetăţenii şi permite violarea domiciliului, în timp ce colegul său Bogdan Niculescu-Duvăz a susţinut că 'ideea că un pacient trebuie găsit la domiciliu şi, dacă se poate, şi în pat, cu temperatură este deplasată'. 'Mă alătur celor care consideră această ordonanţă un monument de prostie pentru că instituie suspiciunea ca politică de stat şi consideră cetăţenii români infractori', a spus, la rândul său, social-democratul Dan Mircea Popescu, susţinut şi de independentul Tudor Ciuhodaru, care a precizat că nu şi-ar fi închipuit vreodată că 'se poate institui arestul la domiciliu'.

De asemenea, liberalii, prin Victor Paul Dobre şi Horia Cristian, au subliniat că ordonanţa are un raport comun de respingere, întrucât 'poliţia română se va ocupa de cu totul altceva decât o face de la Cuza încoace' şi pentru că încalcă drepturile pacientului şi legea privind exercitarea profesiei de medic. Prima tentativă de retrimitere a ordonanţei la comisii a înregistrat 95 de voturi pentru, 89 împotrivă şi 5 abţineri, însă, ulterior, liberalul Mihai Voicu a remarcat că ar fi fost necesare 96 de voturi pentru şi i-a solicitat preşedintelui de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean, să constate respingerea solicitării PDL şi a ministerului.

Intervenţia lui Mihai Voicu a dat naştere unor dezbateri pe procedură mai bine de jumătate de oră, deputaţii încercând să se lămurească dacă raportul comun al comisiilor sesizate pe fond a fost unul de admitere, cu un amendament care modifică titlul legii în sensul de a nu adopta ordonanţa, sau pur şi simplu de respingere. În final, deputaţii au decis a doua oară retrimiterea la comisii a OUG, cu 100 de voturi pentru, 73 împotrivă şi 4 abţineri, opoziţia criticând 'precedentul' astfel creat prin resupunerea la vot./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!