Antidiabeticul Avandia, interzis în UE şi restricţionat în SUA

on . . Accesări: 3329

avandia.jpgUtilizarea medicamentului de combatere a diabetului Avandia, produs de grupul britanic GSK, va fi interzisă în UE şi restricţionată sever în SUA, autorităţile europene şi americane estimând că îi determină pe pacienţi să-şi asume riscuri crescute a problemelor cardiovasculare. Comitetul experţilor de la Agenţia Europeană a Medicamentelor /EMA/ - organism cu baza la Londra, însărcinat să evalueze pentru UE dacă produsele farmaceutice sunt sigure - a conchis că ameliorările datorate Avandiei nu sunt suficiente în raport cu riscurile pe care le prezintă.

În consecinţă, EMA a recomandat suspendarea şi neautorizarea comecializării acestui medicament în UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Această decizie a fost transmisă Comisiei Europene, căreia îi revine atribuţia să decidă oficial retragerea acestui medicament. În general, Bruxelles-ul se mulţumeşte să-i urmeze avizele. Potrivit EMA, Avandia nu ar mai trebui vândută în Europa 'în câteva luni'. În aşteptarea deciziei, ea recomandă medicilor să nu o mai prescrie şi să caute tratamente alternative pentru pacienţii lor.

FDA, omologul american al EMA, a luat la rândul său o decizie aproape la fel de strictă, restricţionând cu severitate utilizarea acestui antidiabetic în SUA, dar fără să o interzică total. FDA limitează prescrierea Avandia doar la pacienţii care suferă de diabet de tip 2 /formă dezvoltată la adulţi/ şi care nu-şi pot controla maladia cu alte antidiabetice.

Studii publicate încă din 2007, atât în Europa cât şi în SUA, au arătat că utilizarea Avandia - autorizată din 1999 în SUA şi din 2000 în UE - induce un risc ridicat de probleme cardiovasculare /inclusiv atacuri cardiace şi cerebrale/ pentru pacienţi.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!