Senat: Autorităţile locale vor putea oferi noi facilităţi donatorilor de sânge

on . . Accesări: 3518

lege.jpgSenatorii au aprobat miercuri o propunere legislativă, iniţiată de deputaţii PSD Adrian Mocanu şi Radu Emil Moldovan, prin care se oferă posibilitatea consiliilor locale şi judeţene de a acorda, prin hotărâre şi în funcţie de bugetul alocat, şi alte facilităţi donatorilor de sânge voluntari. Modificarea Legii 282/2005 privind organizarea activităţilor de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană a fost aprobată de Senat cu 47 de voturi ''pentru'', 23 de voturi ''împotrivă'', doi senatori abţinându-se de la vot. Comisia pentru sănătate din Senat a întocmit un raport de respingere a acestei propuneri legislative, însă raportul nu a fost adoptat de senatori.

Vicepreşedintele Senatului Petru Filip (PDL) a susţinut propunerea legislativă, precizând că în sistemul de sănătate există o problemă ''reală'' a lipsei de sânge. ''Voi vota în favoarea propunerii legislative, fiindcă, în primul rând, spitalele au trecut în administrarea autorităţilor locale şi judeţene, iar centrele de transfuzie sunt tot acolo. În al doilea rând, există o reală problemă a lipsei de sânge. Cred că este oportun ca autorităţile locale să poată da, în condiţii date şi în funcţie de bugetul alocat, facilităţi donatorilor. Mai ales că acum se oferă donatorilor bonuri de masă, care până la urmă sunt tot nişte bani'', a precizat senatorul democrat-liberal.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru sănătate, Ion Rotaru (PSD), a menţionat că susţine ''în principiu'' stimularea activităţii de donare de sânge, însă, potrivit legii, ''donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat''.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!