Veniturile din activităţi independente vor fi impozitate ca şi salariile

on . . Accesări: 4202

banul.jpgVeniturile din activităţi independente vor fi impozitate după regulile impozitării veniturilor din salarii, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu. 'Legat de OUG 58, a rămas articolul care dă posibilitatea organismelor fiscale să reconsidere activitatea independentă în activitate dependentă. Dacă sunt îndeplinite condiţiile, cei care au fost plătiţi după regulile veniturilor din activităţi independente, se va proceda după regulile veniturilor din salarii', a spus Ialomiţianu. Ministrul Finanţelor a adăugat că veniturile din drepturile de autor beneficiază de o reducere de 20 la sută - cotă forfetară.

'Legat de baza de calcul, cei care au venituri din dreptul de autor beneficiază de reducere de 20 la sută cotă forfetară', a spus Ialomiţianu. Legea 571/2003 privind Codul Fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin ordonanţa 58. Prin noile prevederi, persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească pentru acestea, începând din iulie 2010, contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a precizat salariaţii cu contract de muncă vor plăti contribuţiile de asigurări sociale şi pentru veniturile din drepturile de autor dacă acestea nu sunt obţinute ocazional ci în mod regulat, a precizat miercuri după şedinţa de guvern.

Potrivit ministrului Muncii, cei care obţin ocazional venituri din drepturi de autor nu vor plăti contribuţii sociale aferente acestor venituri dacă sunt şi salariaţi cu contract de muncă, iar dacă nu au o relaţie contractuală cu un angajator şi obţin exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor atunci vor plăti CAS-uri baza de calcul fiind de cinci salarii medii brute pe economie pe an (9.100 lei). Cei care obţin venituri din drepturi de autor lunar vor plăti contribuţii de asigurări sociale - 10,5 la sută la pensii, 0,5 la sută la şomaj şi 5,5 la sută la sănătate, indiferent dacă au şi salarii pe contract de muncă, CAS-urile fiind plafonate în acest caz la cinci salarii medii brute pe economie pe lună.
Începând de luni, 13 septembrie, obligaţia declarării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări de şomaj, corespunzătoare veniturilor de natură profesională ale angajaţilor, altele decat cele salariale, revine plătitorului de venit, conform unui proiect de ordonanţă aprobat miercuri de guvern.

De asemenea, potrivit lui Botiş, angajatorii vor depune declaraţiile şi plăti contribuţiile şi pentru asigurările de sănătate, iar acestea nu vor fi plafonate la cinci la salarii medii.
Plătitorii de venit au obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 ale lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţă nominală a persoanelor care realizează acest tip de venituri. În ceea ce priveşte persoanele fizice autorizate, a explicat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, acestea obţin două categorii de venituri - din drepturi de autor, pentru care se vor aplica OUG 58/2010 şi prevederile menţionate, şi alte venituri, pentru care nu se va aplica OUG 58-2010, ci legislaţia anterioară.
Premierul Emil Boc i-a atras atenţia ministrului Finanţelor, la începutul şedinţei Executivului, asupra faptului că Guvernul nu susţine dublarea pentru anul 2011 a contribuţiilor de asigurări sociale pentru drepturile de autor (DDA).

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!