Vânzarea medicamentelor scumpe a crescut în acest an

on . . Accesări: 3831

medicamentele.jpgVânzarea medicamentelor scumpe a crescut în acest an, deşi suntem într-o perioadă de criză, iar cea a produselor generice, susţine dr. Alina Culcea, manager Actavis România. Potrivit acesteia, din datele prezentate de CGDIM, volumul de generice a scăzut în aprilie cu 4,73%, deşi piaţa de farmaceutice a înregistrat o creştere, în aceaşi lună, la 800 milioane lei, aceasta făcându-se pe baza noilor molecule. 'Cred că autorităţile ar trebui să analizeze situaţia. Este un paradox în contextul lipsei de bani. Odată cu măsurile anunţate de autorităţi, respectiv scăderea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, piaţa de farmaceutice va fi afectată', a afirmat Culcea.

În opinia sa, trebuie găsite soluţii pe termen lung pentru sănătate. 'În prezent, companiile finanţează sistemul de sănătate, acestea s-au transformat într-o bancă. Există o întârziere la plăţi de şase luni', a spus Alina Culcer.
Ea este de părere că nu trebuie introdus mecanismul clowback (suprataxă pentru cifra de afaceri a producătorilor de medicamente) şi nici plafonul la generice. În plus, ar trebui să se susţină producţia internă, opinează managerul Actavis.

În ceea ce priveşte producţia de oncologice, Alina Culcer a menţionat că s-a deschis o nouă fabrică în Italia, pe lângă Sindan România. În ţara noastră se produc 22 de molecule pentru afecţiuni oncologice, anul acesta fiind introduse alte două molecule. România exportă produse oncologice în SUA, în toate ţările din UE şi a pătruns şi pe piaţa din Australia, a arătat ea.

Alina Culcer a mai spus că studiază în prezent lansarea pe piaţă de OTC (medicamente fără prescripţie medicală)./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!