Proiect de act normativ pentru reglementarea asistenţei medicale de urgenţă

on . . Accesări: 3414

ambulanta.jpgCinci parlamentari PDL au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea legii asistenţei medicale de urgenţă, prin care propun eliminarea 'discriminării' între furnizorii privaţi şi cei publici de servicii medicale de urgenţă. În expunerea de motive a proiectului de act normativ iniţiat de cei cinci parlamentari se susţine că există discriminare între furnizorii publici şi privaţi de servicii medicale. 'Discriminarea existentă între furnizorii publici şi privaţi de servicii medicale de urgenţă nu are o bază reală, evaluarea şi calitatea presupuse ale serviciilor publice şi private nefiind reglementate într-un cadru legal concurenţial, această deficienţă având efecte negative asupra siguranţei pacientului, inclusiv în plan financiar şi cooperare în caz de dezastre şi calamităţi', afirmă iniţiatorii.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat consideră actul normativ 'de neacceptat'. 'Comisia de urgenţă a analizat punct cu punct iniţiativa legislativă şi a elaborat un răspuns amplu, tehnic. Actul normativ este de neacceptat. Toate ministerele responsabile se opun acestuia. De fapt, prin acest proiect de lege se va deschide total finanţarea către sistemul comercial privat. Va fi o competiţie comercială între sistemul public şi privat, în detrimentul bolnavului. Mai mult, prin acest proiect de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii - Titlul IV - Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat - dispar articole foarte importante, care vizează pregătirea celor care lucrează în sistem şi scad standardele de calitate privind echiparea ambulanţelor', a declarat pentru Agerpres subsecretarul de stat Raed Arafat.

Acesta spune că actul normativ prevede implicarea sistemului public în asistenţa medicală privată, ceea ce riscă să creeze discriminare între pacienţi. Dr. Raed Arafat a precizat că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată. 'Este una dintre puţinele părţi din sistemul medical care sunt reglementate prin lege - ce se finanţează şi până unde se finanţează din sistemul public în sistemul privat de urgenţă', a adăugat subsecretarul de stat. El a menţionat că sistemul privat de urgenţă, cel prespitalicesc, poate fi finanţat de Casa Naţională de Asigurări pentru transportul simplu şi pentru consultaţiile la domiciliu.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a fost dat în judecată la Curtea de Apel Piteşti de o firmă privată, dar firma care l-a acţionat în instanţă a pierdut. Potrivit dr. Arafat, aceasta invoca libera competiţie comercială şi finanţarea competitivă pe fondurile publice în asistenţa de urgenţă, combătând constituţionalitatea unor articole din Legea 95, care se referă la finanţarea sistemului public şi privat pentru asistenţa medicală de urgenţă. Curtea Constituţională a stabilit, printr-o decizie din decembrie 2009, că articolele de lege sunt constituţionale.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!