Medicul de familie poate acorda maximum 30 de zile de concediu medical pe an

on . . Accesări: 2986

concediu.jpgCel mult 30 de zile de concediu medical într-un an - atât poate acorda medicul de familie unui pacient, potrivit noilor prevederi legale. Anul trecut, cel puţin unul din doi angajaţi a beneficiat de un concediu medical, iar aceste zile libere au costat statul peste 920 de milioane de lei. Noul sistem de acordare a concediilor medicale va fi pus în aplicare din 15 mai.Medicul de familie poate acorda unui pacient maximum zece zile calendaristice de concediu medical o dată, totalul neputând depăşi 30 de zile pe an, potrivit prevederilor de aplicare a noii metodologii privind acordarea concediilor medicale, publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului pentru modificarea şi completarea normelor de aplicare a prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă privind concediile medicale, în cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă după expirarea celor zece zile acordate de medicul de familie, "concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, până la 90 de zile în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire".

Pentru a beneficia de un concediu medical, asiguratul trebuie să fi cotizat cel puţin o lună în ultimele 12 luni. Angajatorul va fi cel care va elibera salariatului adeverinţe din care să rezulte numărul de zile de incapacitate efectuate anterior şi existenţa stagiului de cotizare.

Noul sistem de acordare a concediilor medicale va fi pus în aplicare din 15 mai, dată de la care pacienţii care vor sta acasă din motive medicale vor fi nevoiţi să completeze o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angajează să fie la domiciliul indicat, potrivit ministrului Sănătăţii.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!