Consumul de medicamente din spitale va fi centralizat

on . . Accesări: 2542

medicam.jpgToate unităţile sanitare cu paturi au obligaţia de a raporta date privind consumul de medicamente, până la data de 15 a lunii următoare încheierii trimestrului, se arată într-un proiect de ordin supus dezbaterii publice. Aceste informaţii sunt utile pentru a vedea care este situaţia utilizării medicamentelor în unităţile sanitare cu paturi, dar şi pentru situaţiile în care este necesară aprobarea unor furnizări de medicamente pentru nevoi speciale. ''Acest lucru pentru că sunt numeroase situaţii în care cantitatea de medicamente necesară pentru situaţiile de urgenţă a fost supraevaluată şi în felul acesta s-au înregistrat pierderi însemnate prin constituirea unor stocuri de medicamente care au expirat'', se precizează în proiectul de act normativ.

Datele vor fi comunicate la Centrul Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informaţii în Domeniul Sănătăţii Bucureşti. Conducerile unităţilor sanitare au obligaţia să ducă la îndeplinire prevederile noului act legislativ, iar Centrul Naţional are obligaţia de a centraliza datele şi de a transmite Ministerului Sănătăţii situaţia în termen de şapte zile de la termenul prevăzut, stipulează ordinul.

În prezent, datele privind consumul de medicamente în ambulatoriu pot fi centralizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, însă informaţiile privind medicamentele utilizate în spital sunt limitate, se arată în referatul de aprobare a ordinului. Documentul mai precizează că ordinul creează cadrul legal pentru colectarea de informaţii din mediul spitalicesc privind medicamentele utilizate.
În referatul de aprobare se mai menţionează că pentru a realiza ample analize care ar avea ca rezultat final optimizarea politicii naţionale a medicamentului este necesară o evaluare corectă a necesarului de medicamente pentru o perioadă definită de timp./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!