Legea privind funcţionarea practicilor de terapie comportamentală, adoptată în Senat

on . . Accesări: 3769

lege.jpgSenatorii au adoptat, marţi, cu 80 de voturi 'pentru' şi un singur vot împotrivă, legea privind organizarea şi funcţionarea activităţilor şi practicilor de terapie comportamentală, iniţiată de mai mulţi senatori PSD. În timpul dezbaterilor din plen, senatorul PNL Minerva Boitan a susţinut că propunerea legislativă deschide drumul către un program naţional pentru depistarea precoce a cazurilor de autism. ªi vicepreşedintele Senatului Teodor Meleşcanu a afirmat că adoptarea legii este un pas înainte pentru crearea unui cadru legislativ în domeniu, precizând că grupul PNL va vota în favoarea propunerii legislative.

Potrivit senatorului PDL Tudor Udriştoiu, legea este numai o poartă care se deschide copiilor cu autism, însă finanţarea programului de depistare a acestor cazuri 'nu va fi de la început îndestulătoare'. El a anunţat că şi grupul parlamentar al PDL din Senat va vota în favoarea propunerii legislative. Susţinerea acordată legii de grupul parlamentar al PSD+PC a fost anunţată în plen de senatorul Ion Rotaru.
Comisia de specialitate a întocmit un raport favorabil propunerii legislative, fiindcă aceasta îşi propune să creeze un cadru legislativ în ceea ce priveşte practicile de terapie comportamentală care vizează recuperarea şi ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu TSA şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Legea îşi propune şi să faciliteze accesul părinţilor cu copii autişti la informaţii privind această boală. De asemenea, în lege sunt stabilite categoriile de persoane care pot practica tehnici de terapie comportamentală, modul de obţinere a autorizaţiei şi a dreptului de practică şi accesul pacienţilor în cabinetele de terapie. Potrivit iniţiatorilor, un tratament adecvat şi intensiv duce la recuperarea în proporţie de 70% a copiilor autişti a căror boală este depistată precoce, în jurul vârstei de trei ani.

Cincisprezece copii cu autism, însoţiţi de părinţii lor, au venit marţi la Senat pentru a susţine adoptarea propunerii legislative.
Pentru a-i sensibiliza pe parlamentari, copiii i-au invitat, înainte de începerea şedinţei de plen, să recompună împreună un puzzle - simbol al mişcării internaţionale de conştientizare a autismului -, amplasat în holul Senatului.
Asociaţia Învingem Autismul, Puzzle România şi Asociaţia părinţilor copiilor cu autism, din care fac parte şi părinţii care au venit cu copiii lor la Senat, consideră că legea este importantă pentru aceştia.
'Textul legii reprezintă un punct important de plecare iar eficienţa aplicării ei şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor afectate de autism, ca rezultat concret, depind totodată de normele metodologice care urmează a fi întocmite cu ajutorul specialiştilor de la ministerele de resort (al Muncii, al Sănătăţii, al Educaţiei) şi al organizaţiilor care cunosc problematica autismului şi sunt la curent cu expertiza şi rezultatele altor ţări ale lumii în privinţa îmbunătăţirii vieţii persoanelor cu autism', se arată într-un comunicat remis de Asociaţia Învingem Autismul./Agerpres/

În România, la fiecare şapte ore şi jumătate, se naşte un copil cu autism./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!