Medicamente româneşti de nouă generaţie pentru terapia hepatitelor B şi C

on . . Accesări: 5279

hep.jpgMedicamente româneşti de nouă generaţie pentru terapia hepatitelor B şi C ar putea fi administrate în următorii cinci ani, graţie unui program lansat, marţi la Institutul de Biochimie al Academiei Române, a declarat pentru Agerpres directorul general al Institutului de bio-chimie al Academiei Române, ªtefana Petrescu. 'Prin programul naţional pentru hepatita B, lansat astăzi, încercăm să producem medicamente de nouă generaţie pentru terapia acestui virus cu consecinţe destul de grave la noi în ţară', a spus ªtefana Petrescu. Ea a informat că programul presupune testarea diferitelor medicamente antivirale faţă de hepatitele B şi C.

'Împreună cu profesorul Baruch Samuel Blumberg, dorim să punem bazele unui program mai extins, bazat pe imunozaharuri în institutul nostru. Programul constă în testarea acestor medicamente produse în colaborare cu Universitatea din Oxford', a spus directorul Institutul de Biochimie al Academiei Române, menţionând că cercetătorii români 'aşteaptă primele rezultate în următorii 4-5 ani, pentru că după testarea lor pe culturi celulare în vitro, în laborator, vor urma testări pe animale şi abia după-aceea pe oameni şi introducerea în terapia propriu-zisă'. De asemenea, ªtefana Petrescu a declarat că marţi a fost lansat un program de studii post-doctorale în colaborare cu Universitatea din Oxford şi cu Institutul Scrip din SUA care este parţial finanţat prin programe structurale ale Uniunii Europene. Programul, în valoare de 4 milioane de euro, este coordonat de Institutului de Biochimie al Academiei Române.

Directorul general al Institutului de Biochimie al Academiei Române, ªtefana Petrescu, a mai spus că Bucureştiul are o colaborare de peste 15 ani cu profesorul Raymond Allen Dwek, care a constat în programe post-doctorale, şi doar de doi ani cu profesorii Baruch Samuel Blumberg şi Richard A. Lerner.

Celebri oameni de ştiinţă americani şi englezi, personalităţi de prestigiu internaţional din domeniile chimiei, biochimiei şi medicinii moleculare, au participat, marţi, la Institutul de Biochimie al Academiei Române la lansarea a două programe de cercetare legate de terapia hepatitei B şi de realizarea unui vaccin antimelanom, pe baza unor decoperiri recente ale grupului de cercetători din Institutul de Biochimie al Academiei Române, în colaborare cu grupul din Oxford.

La eveniment au fost prezenţi, alături de colectivul institutului, condus de ªtefana Petrescu, profesorii Baruch Samuel Blumberg, laureat al Premiului Nobel pentru medicină şi fiziologie în 1976 şi descoperitorul antigenului care generează răspunsul imun pentru virusul hepatitei B, cel care a realizat primul vaccin împotriva hepatitei, Richard A. Lerner, din 1986 director al Institutului de Cercetări Scripps din California, cel mai mare institut privat de cercetări biomedicale non-profit din SUA şi Raymond Allen Dwek, şef al Departamentului de Biochimie al Universităţii şi director al Institutului de Glicobiologie din Oxford.
Cei trei reputaţi specialişti au primit marţi o serie de distincţii academice, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în aula Academiei Române.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!