Un vaccin împotriva paludismului a intrat în ultima fază de testare

on . . Accesări: 3234

malaria.jpgPentru prima dată în istoria medicinii, un vaccin împotriva paludismului este testat de aproape un an în Africa. Această vaccinare experimentală, efectuată sub egida organizaţiei internaţionale non profit PATH, a vizat într-o primă fază copii cu vârste cuprinse între 5 şi 17 luni; acum, ea va fi aplicată copiilor de peste 6 luni. În total, un număr de 16.000 de copii vor fi vaccinaţi în următorii doi ani. Dacă această etapă crucială este încununată de succes, se va putea comercializa un prim vaccin împotriva paludismului, un flagel parazitar transmis prin ţânţari, care face în fiecare an aproape un milion de victime în întreaga lume, în majoritate copii din Africa subsahariană.

Prima dificultate întâlnită în aplicarea unui vaccin împotriva parazitului Plasmodium rezidă în faptul că acesta, care trece prin mai multe stadii în cursul vieţii, ia de fiecare dată o formă diferită şi induce deci tot atâtea răspunsuri imunitare. A doua dificultate este de ordin financiar: piaţa africană nu este rentabilă pentru industria farmaceutică, iar punerea la punct a unui vaccin costă aproape o jumătate de miliard de dolari (364.000 de euro). În prezent, combaterea paludismului se rezumă deci la medicamente (clorochina sau chinina) şi la lupta împotriva ţânţarilor.

Istoria acestui vaccin, denumit RTS,S, a început în 1987, în laboratoarele GlaxoSmithKline Biologicals, filială implantată în Belgia a grupului american GSK. Vaccinul a fost testat prima dată în 1992, în Statele Unite şi Belgia, pe adulţi voluntari. În 1995, au început primele teste, promiţătoare, în Africa, în Gambia şi Kenya.

Creat în 1999, datorită unei subvenţii iniţiale al Fundaţiei Bill&Melinda Gates, MVI este un program de dezvoltare al PATH. Misiunea sa este accelerarea punerii la punct a vaccinurilor împotriva paludismului şi punerea lor la dispoziţie în ţările care au nevoie.

În 2004, rezultatele unui studiu realizat în sudul Mozambicului, pe un eşantion de peste 2.000 de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani, arată că acest vaccin este eficient în proporţie de 49%, pe o durată de optsprezece luni, împotriva unei forme severe a bolii. La sfârşitul lui 2008, New England Journal of Medicine publică rezultatele altor trei studii efectuate în Tanzania şi Kenya: administrat copiilor mici, precum şi bebeluşilor mai mici de un an în acelaşi timp cu vaccinurile pediatrice recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), RTS,S reduce riscul de episoade clinice de paludism cu 53% pe o perioadă de opt luni.

O eficienţă care nu a mai fost înregistrată până acum de un vaccin experimental împotriva paludismului. În mai 2009, testul de fază 3, indispensabil pentru comercializare, demarează la Bagamoyo (Tanzania). El este derulat acum în unsprezece centre de vaccinare, din şapte ţări din Africa subsahariană (Tanzania, Burkina Faso, Gabon, Ghana, Kenya, Malawi şi Mozambic). Costul total al testelor clinice este de 210 milioane de dolari. MVI a primit pentru proiectul RTS,S, în ultimii şapte ani, 175 de milioane de dolari. În funcţie de rezultatele definitive ale studiului şi de durata obţinerii autorizaţiilor reglementare de la OMS, producţia industrială a RTS,S ar putea începe peste aproximativ cinci ani.

OMS şi MVI lucrează deja în parteneriat cu ministerele sănătăţii din mai multe state pentru stabilirea cadrului decizional în vederea aplicării eficiente a viitoarelor campanii de vaccinare./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!