Parlamentarii europeni refuză etichetarea produselor alimentare

on . . Accesări: 3578

eticheta.jpgParlamentarii europeni au votat miercuri împotriva adoptării la nivel european a unui sistem codificat de culori - de tip semafor - pentru etichetarea produselor alimentare, cu ajutorul căruia consumatorii ar fi putut identifica nivelurile de grăsimi, zahăr şi sare din produse. Eurodeputaţii au votat, în schimb, pentru includerea obligatorie pe eticheta produsului a ţării de provenienţă. Prin folosirea unui sistem de etichetare pe bază de culori, respectiv roşu, portocaliu şi verde, s-ar fi putut identifica dacă nivelurile principalilor nutrienţi - grăsimi, grăsimi saturate, zahăr şi sare - sunt ridicate, medii sau scăzute. Acesta ar fi venit în completarea informaţiilor privind dozele zilnice recomandate existente deja pe etichetele produselor alimentare, agreate de industria alimentară.

Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din PE a supus la vot o propunere a Comisiei Europene de îmbunătăţire a actualelor norme privind etichetarea produselor alimentare. Eurodeputaţii au acceptat propunerile privind afişarea obligatorie pe eticheta din faţă a ambalajului a indicatorilor importanţi precum aportul energetic, grăsimi, carbohidraţi, zahăr şi sare, adăugand pe lista indicatorilor obligatorii şi proteinele, fibrele şi grăsimile hidrogenate.

De asemenea, ei au adăugat propunerii CE prevederi distincte pentru afişarea aportului energetic al produselor, considerându-l o informaţie esenţială pentru consumatori.

Cu toate acestea, parlamentarii europeni au considerat că legislaţia privind afişarea indicatorilor nutritivi ar trebui sa prevadă reguli generale şi nu să prescrie un sistem specific, permiţând astfel ţărilor membre să adopte propriile reguli de etichetare a produselor.

Organizaţiile europene de consumatori care s-au exprimat în favoarea sistemului de codificare colorată a etichetelor speră ca eurodeputaţii să-şi reconsidere poziţia când documentul va fi supus votului in plen, în luna mai.

'Sistemul obligatoriu de culori ar fi acţionat ca un stimulent pentru industria alimentară pentru reducerea nivelurilor de grăsimi, zahăr şi sare din produse. Utilizarea DZR (dozei zilnice recomandate) pentru etichetarea nutrienţilor poate fi înşelătoare, deoarece nivelurile de referinţă pot varia de la persoană la persoană. Mai mult, DZR nu este uşor de utilizat precum un sistem de culori şi prin urmare nu oferă aceeaşi rapiditate în interpretare. Un sondaj efectuat de membrii BEUC printre consumatori (3000 de persoane) a relevat faptul că vasta majoritate a respondenţilor ar prefera o modalitate simplificată de etichetare pentru nutrienţii principali, precum sistemul de culori', susţin reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!