Proiect de lege pentru interzicerea clonării

on . . Accesări: 3279

clona.jpgDeputatul democrat-liberal Mircia Giurgiu a anunţat, vineri, că va depune săptămâna viitoare un proiect de lege prin care să fie interzisă clonarea şi aplicaţiile biomedicinei care încalcă demnitatea umană. 'Necesitatea apariţiei acestei legi este determinată de respectarea drepturilor omului şi de corelarea cu legislaţia europeană în materie, în domeniul bioeticii, inclusiv prin acoperirea vidului de legislaţie în ceea ce priveşte interzicerea clonării atât în scop reproductiv, cât şi terapeutic', a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Mircea Giurgiu.

Potrivit proiectului de lege, sunt interzise şi constituie infracţiuni clonarea umană, implantarea embrionului uman în corpul unei mame purtătoare sau într-o femelă de animal, creşterea şi dezvoltarea unui embrion uman creat în alt mod decât fertilizarea in vitro a unui ovul uman cu gameţi masculini umani, pentru o perioadă mai mare de 14 zile; creşterea şi dezvoltarea unui embrion uman în exteriorul corpului unei femei pentru o perioadă mai mare de 14 zile; extragerea şi stocarea de embrioni umani viabili din corpul femeii; plasarea unui embrion obţinut ilegal în corpul unei mame purtătoare; comerţul cu embrioni umani; comerţul cu gameţi umani.
Proiectul de lege defineşte clonarea umană ca fiind 'reproducere asexuată, realizată prin introducerea de nuclee ale unor celule somatice într-un ovocit fertilizat sau nefertilizat al cărui nucleu a fost îndepărtat sau inactivat, în vederea producerii unui organism viu -aflat în orice stadiu de dezvoltare- care are o constituţie genetic umană sau un genom uman predominant'.

Pentru clonarea umană, pedeapsa ar urma să fie închisoarea de la 3 la 7 ani.
Proiectul legislativ al lui Mircia Giurgiu este făcut împreună cu deputaţii democrat-liberali Mircea Lubanovici şi Marius C. Dugulescu.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!