Legea de reglementare a profesiilor de asistent medical şi moaşă

on . . Accesări: 5490

asistente.jpgSenatorii au adoptat săptămâna trecută o propunere legislativă prin care sunt reglementate profesiile de asistent medic generalist, moaşă, asistent medical. De asemenea, propunerea, iniţiată de 49 de parlamentari din grupurile PD-L, PNL, UDMR, PSD+PC şi minorităţi naţionale altele decât cea maghiară, stabileşte organizarea şi funcţionarea Ordinului asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali din România. Senatorii au adoptat legea, cu 46 de voturi pentru, patru împotrivă şi două abţineri, deşi comisia sesizată în fond întocmit, în 15 decembrie 2009, în unanimitate, un raport de respingere motivând faptul că soluţiile legislative propuse de iniţiatori sunt ”indentice” cu soluţiile adoptate prin OUG nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a celei de asistent medical.

”Prin această ordonanţă sunt transpuse în totalitatea prevederile Directivei 2005/36/CE cu referire la exercitarea în regim temporar şi de stabilire a profesiilor de asistent medical generalist şi de moaşă”, se mai arată în raportul comisiei pentru sănătate publică din Senat.
Prin actul normativ este stabilit, printre altele, faptul că cei care deţin profesiile amintite nu sunt funcţionari publici. De asemenea, este prevăzută şi situaţia întreruperii activităţii profesionale pentru o perioadă mai mare de cinci ani consecutivi, caz în care asistenţii şi moaşele sunt supuşi procedurii de reatestare a competenţei profesionale.
Totodată, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali vor trebui să depună un jurământ în momentul numirii lor în Ordinul asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali din România./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!