Comitetul de bioetică din Italia respinge donarea de organe către necunoscuţi

on . . Accesări: 3669

dona.jpgComitetul Naţional de Bioetică (Cnb) din Italia a respins donarea de organe către persoane necunoscute, invocând protejarea sănătăţii donatorilor, dar şi motive de ordin moral. 'Întrucât prelevarea de organe de la o persoană vie implică o gravă leziune provocată corpului donatorului şi întrucât există datoria etică de a proteja sănătatea oricărei persoane vii, sunt împotriva acestui tip de donare de organe. (...) Mai este şi un alt aspect, legat de faptul că unii donatori de acest gen ar putea fi animaţi de motivaţii greşite, de exemplu de un fel de narcisism, fără a fi conştienţi întru totul de alegerea pe care o fac', a declarat preşedintele de onoare al Cnb, Francesco D'Agostino. D'Agostino a precizat că legislaţia italiană în domeniul transplanturilor 'este făcută cu multă înţelepciune', tocmai pentru a se evita situaţiile în care oamenii ar putea să facă o 'alegere greşită'.

Primele cazuri de persoane dispuse să doneze organe pentru transplant unor necunoscuţi, aşa-numiţii donatori 'samariteni', au fost înregistrate recent în Italia, ţară în care legislaţia permite astfel de practici doar între rude sau între cei care au o legătură afectivă. Trei italieni, doi din Lombardia şi unul din Piemont, s-au oferit în ultimele luni să doneze câte un rinichi pentru a fi transplantat unor pacienţi 'absolut necunoscuţi', ceea ce a determinat autorităţile sanitare să ia în dezbatere situaţia.

'Normativele italiene nu prevăd astfel de situaţii, dar în acelaşi timp nu le exclud. Acum este vorba, înainte de orice, să stabilim sănătatea fizică şi psihică a donatorilor, apoi să vedem cum putem efectua intervenţiile, respectând legea', a declarat directorul Centrului Naţional de Transplanturi, Alessandro Nanni Costa, citat de ediţia electronică a cotidianului La Repubblica.

În Italia, legislaţia reglementează posibilitatea donării de organe doar între rude sau persoane legate afectiv, pentru a împiedica orice formă de vânzare sau trafic.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!