De ce este vitaminei C atât de importantă pentru organism

on . . Accesări: 5641

Potrivit studiilor clinice, organismul uman nu poate face rezervă de vitamina C şi nu o poate reţine în corp mai mult de câteva ore, totodată, el nefiind capabil să sintetizeze singur această vitamină. Specialiştii arată că vitamina C este foarte importantă într-o serie întreagă de afecţiuni, cum ar fi în mod special infecţiile, în cazurile de gripă, dar este recomandată şi în alte afecţiuni, în cazul femeilor însărcinate, cele care alăptează, persoanelor în vârstă a căror imunitate este scăzută, celor care au activitate intensivă şi sunt supuse stresului sau suprasolicitării, precum şi celor cu o dietă neechilibrată. Astfel, conf.dr. Gabriela Radulian, de la Institutul de Boli Metabolice "prof.dr. N.Paulescu", a subliniat importanţa acestei vitamine pentru organismul uman, arătând că aceasta se pierde foarte repede în situaţiile în care este căldură, în cazul în care sunt radiaţii ultraviolete sau al unor metale, precum cupru sau fier. Specialista a subliniat că, întrucât în organism nu poate fi sintetizată vitamina C, este important ca această nevoie să fie satisfăcută prin aport de legume, fructe proaspete sau de vitamina C care se găseşte sub formă de pastile. O atenţie deosebită este îndreptată către pacienţii fumători sau consumatori frecvenţi de băuturi alcoolice.
În România, piaţa de vitamina C, reprezentată de vânzările în farmacii, a crescut în ultimii cinci ani cu 20% , însă consumul rămâne în continuare scăzut. Astfel, doar 30% din populaţia peste 12 ani, cumpără o dată pe an o cutie de vitamina C. Aportul de vitamina C, a subliniat dr. Radulian, este metabolizat într-un timp extrem de scurt, de aproximativ patru ore. Ulterior, vitamina C se elimină din organism şi trebuie refăcută, fapt ce se poate realiza consumând fructe şi legume proaspete.De reţinut că acestea nu trebuie ţinute în apă foarte mult, pentru că vitamina C se dizolvă foarte repede, fapt pentru care cantitatea de vitamina C chiar din legumele şi fructele proaspete se diminuează. Dr. Radulian a menţionat importanţa acestei vitamine pentru organism, pentru sinteza de colagen, care se găseşte în ţesutul osos şi dentar, în tegumente, lipsa acesteia făcând ca îmbătrânirea să se producă mai devreme. În combinaţie cu vitamina P, ea contribuie la creşterea rezistenţei vasele capilare, lipsa ei putând duce la hemoragii. Vitamina C este implicată de asemenea în metabolismul sintezei carnitinei, o substanţă esenţială în metabolismul acizilor graşi.
 Au fost făcute studii care arată implicarea în riscul cardiovascular al lipsei de vitamină C. Ea permite să se dezvolte colesterolul bun şi asigură protecţia împotriva bolilor cardiovasculare. Dr. Gabriela Radulian aminteşte şi rolul antioxidant al acestei vitamine şi s-a referit la importanţa ei în cazul stresului oxidativ, în cazul bolilor degenerative cronice şi chiar în cazul îmbătrânirii. Vitamina C este implicată în producerea hematiilor, fiind indicată în anemii. Astfel, dacă se administrează şase săptămâni câte 500 miligrame, anemia se poate reduce. Cel mai important rol al vitaminei C este creşterea rezistenţei la infecţii, a imunităţii organismului, distruge microbii şi infecţiile în mod deosebit în perioada de frig. De altfel, ea se şi recomandă în această perioadă.
 Vitamina C se găseşte mai mult în coaja fructelor cum este cazul mărului. Printre cele mai importante alimente care sunt bogate în vitamina C se află: ardeiul gras roşu, pătrunjelul verde, mărarul, coacăzele. Conf.dr. Gabriela Radulian a subliniat că deficitul de vitamina C poate duce la o serie de afecţiuni, aşa cum consumul în exces al acesteia poate să ducă la diferite afecţiuni: dureri epigastrice, diaree, risc de apariţie a oxalaţiilor în rinichi. Ea este recomandată în principal pentru creşterea rezistenţei la infecţii şi reducerea simptomelor în cazul răcelii. În acest sens, apariţia unei noi formule de vitamina C, vitamina C cu efect îndelungat este binevenită, a subliniat dr. Radulian. Vitamina C bazată pe tehnologia cu efect de eliberare prelungită rezolvă o problemă prea puţin cunoscută până acum în curele cu vitamina C, recomandată pentru întărirea imunităţii în capacitatea organismului uman de a stoca vitamina C, a precizat specialista. De pildă, cantităţi de 1,5 grame de vitamina C sunt absorbite doar în proporţie de 50%, în timp ce o cantitate doar de 20 de miligrame este absorbită în proporţie de 98%. După câteva ore însă, excesul de vitamina C neutralizat dispare din organism. În plus, s-a dovedit clinic că singurele surse de vitamina C sunt alimentaţia sau produsele farmaceutice.
 Noua vitamina C (Cetebe) este special concepută pentru a elibera lent vitamina C timp de 8-12 ore, organismul ajutând astfel să absoarbă o cantitate mai mare de vitamină C şi să o utilizeze eficient pentru întărirea imunităţii. Fiecare capsulă conţine mai multe pelete, forme farmaceutice asemănătoare unei cepe care conţin straturi de vitamina C. Aceste straturi se suprapun succesiv cu stratul de excipienţi şi asigură o dizolvare lentă. Noul produs, Cetebe, este indicat în profilaxia tratamentului deficienţelor de vitamină C, dar şi ca adjuvant în menţinerea rezistenţei naturale a organismului în infecţii. Ca o caracteristică a acestuia, este recomandat în reducerea severităţii şi duratei stărilor de răceală şi gripă. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!